Защо Fitch намали кредитния рейтинг на САЩ и какво означава това

Финанси

Понижаването на кредитния рейтинг на страната се случва едва за втори път

 

Неотдавна Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ заради проблема с държавния дълг на страната, съобщи агенция Bloomberg, цитирани от БГНЕС.

Обикновено американците искат да бъдат първи във всичко. Така че понижаването на кредитния рейтинг на страната - едва за втори път - засегна тяхната гордост и цялата световна финансова система. На 1 август рейтинговата агенция Fitch Ratings лиши САЩ от най-високия им суверенен кредитен рейтинг, повтаряйки решение, взето от S&P Global Ratings преди повече от десетилетие.

И в двата случая причината за понижаването на кредитния рейтинг на САЩ беше ожесточеното противопоставяне по отношение на държавния дълг на страната. Историята показва, че въздействието на стъпката на Fitch върху финансовите пазари вероятно ще бъде краткотрайно, но все пак може да предизвика нови политически сблъсъци.

Снимка: БГНЕС
Защо Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ?

Агенцията заяви, че понижаването на кредитния рейтинг с една степен от AAA до AA+ отразява "влошаването на управлението", което "се проявява в повтарящи се спорове относно тавана на държавния дълг и решенията в последната минута". Това е така, тъй като поради естеството на собствената си политика СAЩ са изправени пред перспективата да не изпълняват задълженията си по държавния дълг на всеки няколко години. В резултат на закон, приет през 1917 г., националният дълг има определена фиксирана стойност в долари - таван - който може да бъде увеличен само ако президентът на САЩ и Конгресът се споразумеят за това. Заплахата от неизпълнение на задълженията висеше над Съединените щати през цялата първа половина на 2023 г., тъй като националният дълг на страната упорито се приближаваше към границата от 31,4 трилиона долара, а политиците продължаваха да се бавят. Противопоставянето беше разрешено в края на май, но то породи допълнителни съмнения относно готовността на политическите лидери на САЩ да сложат на пауза рискованата реторика и да изпълнят задълженията по облигациите като част от нарастващия дълг.

Какво означава рейтинг AA+?

Рейтингът АА+ е едно ниво под ААА. Това означава, че САЩ вече не притежават това, което Fitch нарича "най-високото ниво на платежоспособност". Въпреки че агенцията отбелязва, че рейтингът АА означава "високо ниво на платежоспособност и ниска вероятност за неизпълнение на задълженията", той все пак е с една стъпка по-нисък от "минимален риск от неизпълнение", характерен за кредитополучателите с рейтинг ААА. Освен това най-високият рейтинг се присъжда само в случаите на "изключително силна способност" за изпълнение на финансовите задължения, докато рейтинг АА отразява "много силна способност" за това. На световната сцена Fitch се счита за най-малката от "трите големи" рейтингови агенции, която включва още Moody's Investors Service и S&P.

Как се оценяват държавните облигации?

Рейтинговите агенции оценяват финансовата стабилност на емитентите, включително правителствата, и им присъждат кредитни рейтинги, които отразяват способността им да изплащат дълговете си. Инвеститорите често разчитат на кредитните рейтинги, когато купуват облигации, а оценките на агенциите могат да играят ключова роля при определянето на лихвения процент, който даден кредитополучател плаща, за да набере средства на капиталовите пазари. Въпреки това лихвените проценти в САЩ се задържат от търсенето на долара, световната резервна валута, и на американските държавни ценни книжа, които в световен мащаб се считат за безрисков актив. В изявлението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, след понижаването на рейтинга от страна от Fitch, тя подчерта, че този ход е "произволен и се основава на остарели данни" и че няма да промени отношението на инвеститорите към държавния дълг на САЩ. Въпреки това доходността на 30-годишните облигации се повиши до най-високата си стойност от близо девет месеца преди понижаването на рейтинга, тъй като Съединените щати се готвят да увеличат продажбите, за да компенсират нарастващия бюджетен дефицит.

Снимка: iStock
Как ще се отрази понижаването на рейтинга на пазарите?

Когато през 2011 г. S&P понижи кредитния рейтинг на правителството на САЩ, това породи тревога за състоянието на американската икономика в същото време, когато Европа преживяваше криза на държавния дълг. Този ход обаче нямаше дългосрочни последици. Инвеститорите се пренасочиха към американски активи, а доходността на държавния дълг спадна до края на годината. Това се дължеше отчасти на факта, че икономиката на САЩ показваше сила, докато ЕС се бореше да запази валутния си съюз. Този път финансовите пазари също са обезпокоени от състоянието на американската икономика, но сега фокусът е върху изключително агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, който се опитва да натисне спирачките на инфлацията. Следователно действията на Федералния резерв вероятно ще окажат много по-силно въздействие върху лихвените проценти в САЩ, отколкото решението на Fitch за понижаване на рейтинга. Moody's все още присъжда най-високия рейтинг на Съединените щати и това стана още по-важно след понижаването на рейтинга от страна на Fitch.

Как ще се отрази това на други рейтинги?

Групата на държавите с най-високи кредитни рейтинги постепенно се свива. Според данни, събрани от „Блумбърг“, Австралия, Германия, Сингапур и Швейцария все още имат най-високи рейтинги и от трите агенции. Fitch оценява Канада на AA+. Китай, втората по големина икономика в света след САЩ, има рейтинг А+ от Fitch, който е с три степени по-нисък. Държавният рейтинг може да действа като таван за това колко високо е оценено дадено дружество в дадена страна, но не винаги. Броят на компаниите с рейтинг ААА от трите основни рейтингови агенции намалява, но все още включва добре познати корпорации като Microsoft и Johnson & Johnson. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст