1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

За пръв път от 7 години: Пуснаха в експлоатация ядрен реактор в САЩ

Свят

Това се случва в страна, която не залага на проекти с класически ядрени реактори, а отдава предимство на малки реактори

Реактор на атомна електроцентрала в американския щат Джорджия бе пуснат днес в експлоатация - за първи път от седем години, съобщава БТА, позовавайки се на Франс прес. Това се случва в страна, която не залага на проекти с класически ядрени реактори, а отдава предимство на малки реактори. 

Трети енергоблок на АЕЦ "Вогтъл" (Vogtle), разположена близо до Уейнсборо, в източната част на Джорджия, е свързан с електропреносната мрежа и може да покрие нуждите на около 500 000 домакинства и компании, се посочва в комюнике на компанията "Джорджа пауър" (Georgia Power), публикувано днес.

Очаква се данните за стойността на трети и четвърти енергоблок да бъдат оповестени в края на 2023 година или в началото на 2024 година, като според оценката на Общинската електрическа администрация на Джорджия те ще са приблизително 30 милиарда долара. 

Това е повече от двойно спрямо първоначално обявения бюджет от 14 милиарда долара.

След като и четвърти енергоблок бъде пуснат в експлоатация, АЕЦ "Вогтъл" ще се превърне в най-мощната атомна централа в САЩ. Очаква се това да стане през последното тримесечие на тази година или в началото на идната година.

Пуснатият днес трети енергоблок е първият ядрен реактор в САЩ с най-съвременната технология AP1000 от поколение III+ на "Уестингхаус" (Westinghouse). 

Това историческо постижение бележи началото на нова ера в производството на чиста и достъпна ядрена електроенергия в САЩ, чрез използването на най-модерната технология за ядрени реактори, налична днес на световния пазар, се посочва в комюнике на американската компания с централа в щата Пенсилвания. 

Ядрените енергоблокове с технологията AP1000 в АЕЦ "Вогтъл" са реактори с вода под налягане от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкция и имат най-ниския въглероден отпечатък на един мегават (MWe). Изградените в Китай четири реактора с технологията AP1000 днес поставят рекорди по време на тяхната търговска експлоатация, а в момента се изграждат шест нови реактора със същата технология в Китай, отбелязва "Уестингхаус". 

Неотдавна Полша също избра технологията AP1000 за своята ядрена програма, други девет реактора с тази технология се планира да бъдат изградени за Украйна, а през юни "Уестингхаус" обяви, че България планира да изгради ядрена мощност с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Технологията е обект на интерес в страни от Централна и Източна Европа, а също и в Обединеното кралство и Съединените щати.

В средата на 2024 г. се очакват първите доставки от "Уестингхаус": 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии