1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Търговците ще ни пускат касовите бележки по имейл и телефон

Търговците ще ни пускат касовите бележки по имейл и телефон

Търговецът трябва да има специален софтуер, иначе ще трябва да я отпечатва на хартия

Търговците вече ще могат да издават фискален бон в електронен вид, а не само на хартия.

Това предвижда проект за промени на наредбата за касовите апарати, обявен от финансовото министерство за обществено обсъждане, казва 24 часа.

Предложението гласи, че за да ползва тази възможност, търговецът трябва да използва софтуер, който е включен в специален списък в приложение към Закона за ДДС. Задължително е още да разполага с данни за клиента, необходими за това да му предостави касовата бележка в електронен вид.

Снимка: iStock

Изпращането на касовата бележка ще може да става чрез имейл, в негов профил в интернет сайт или мобилно приложение.

За хората, които нямат имейли и мобилни приложения, е предвидена опцията да поискат фискалният бон да им бъде издаден на хартия. Наредбата изброява и задължителните атрибути, които трябва да съдържа електронният фискален бон - уникален номер на продажбата, дата на започване на продажбата с точно време - час, минута, секунда, както и на приключването ѝ.

Наредбата предвижда на бележката да бъде изписана и дължимата сума по продажбата, а софтуерът изписва уникален номер на потребителя. За целите на контрола при електронната търговия пък, ако фискалният бон е изпратен на електронен адрес, търговците ще пазят архив, в който ще се съхранява уникалният номер на потребителя, дата на предоставяне на документа, както и начинът, по който го е получил.

Снимка: iStock

В проекта за допълнение на наредбата за касовите апарати изрично е записано, че предоставената възможност не е задължителна, а е алтернативна. Поради тази причина и заради голямото разнообразие, специфика и възможности на софтуерите не са посочени финансови средства, необходими за въвеждането ѝ.

Заради кратките срокове, предвидени от промените в Закона за данък добавена стойност, от финансовото министерство предупреждават, че срокът за общественото обсъждане е 14 вместо обичайните 30 дни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии