1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Световната икономика върви по тънък лед

Световната икономика върви по тънък лед

Интересен въпрос е защо затягането на паричната политика има толкова малък ефект върху БВП

 

Решението на Иран да доведе конфликта в Израел до ескалация увеличава рисковете от открита война между двете страни, вероятно с участието на САЩ. В крайна сметка не е тайна, че израелският премиер Бенямин Нетаняху, който е критикуван от мнозина у дома, отдавна иска да унищожи ядрената програма на Техеран. Някои в САЩ смятат така. Не е ли това шансът на ястребите?

В статия, публикувана през октомври 2023 г., главният икономически коментатор на Financial Times Мартин Волф твърди, че такава ескалация, причинена от терористична атака на Хамас срещу Израел, е основна опасност за световната икономика. Въпреки че важността на петролните добиви за световната икономика е намаляла наполовина през последните 50 години, той остава основен източник на енергия. Значителни прекъсвания в доставките биха имали големи отрицателни икономически ефекти, казва "Денар". 

Освен това регионът на Персийския залив е далеч най-важният производител на енергия в света. Според Статистическия преглед на световната енергия за 2023 г. там се намират 48% от доказаните световни запаси и са се произвели 33% от световния петрол през 2022 г., а според Администрацията за енергийна информация на САЩ през 2018 г. една пета от световните петролни запаси са преминали през Ормузкия проток, в края на Персийския залив.

Една война между Иран и Израел, в която САЩ вероятно ще бъдат въвлечени, може да бъде катастрофална.

Световните икономически лидери, които се събраха във Вашингтон тази седмица за пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, са просто зрители: те могат само да се надяват, че в Близкия изток ще подходи мъдро.  

Накратко, както Пиер-Оливие Гуринча, главният икономист на МВФ, обяснява във въведението си, скорошното представяне на световната икономика е значително по-добро от очакваното въпреки шоковете за брутния вътрешен продукт (БВП) и инфлацията, причинени от пандемията, инвазията на Русия на Украйна, покачването на цените на суровините и рязкото затягане на паричната политика.

Както отбелязва той, „въпреки многото мрачни прогнози, светът избегна рецесията, банковата система се оказа до голяма степен устойчива, а големите полуразвити пазари и нововъзникващите икономики не претърпяха внезапни финансови сътресения“.

Трябва да се отбележи, че скокът на инфлацията не предизвика неконтролируеми промени на заплатите и цените. Като цяло световната икономика се оказа по-устойчива и инфлационните очаквания са по-стабилни, отколкото мнозина очакваха. Всичко това са добри новини.

Значително е, че кумулативният растеж на БВП през 2022 г. и 2023 г. надхвърли прогнозите на МВФ от октомври 2022 г. за световната икономика и за всяка значима група в нея, с изключение на развиващите се страни с ниски доходи (LIDC).

Интересен въпрос е защо затягането на паричната политика има толкова малък ефект върху БВП. Едно от обясненията е, че фискалната политика е благоприятна, особено в САЩ. Друго обяснение е, че реалните лихвени проценти всъщност паднаха, вместо да се повишат, защото инфлацията беше толкова висока. Това се променя сега. Третото е, че голяма част от ипотеките са с фиксиран лихвен процент: има особено голямо увеличение на този дял във Великобритания. Освен това нарастването на спестяванията по време на пандемията помогна за финансирането на разходите. Но това вече свърши. Строгите парични политики все още могат да имат ефект с обичайното забавяне.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии