1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Сливането на НАП и Агенция "Митници" - докъде стигна?

Сливането на НАП и Агенция "Митници" - докъде стигна?

Част от процеса са общи съвещания с представители на двете агенции

 

Работата по обединяването на митническата и данъчната агенция върви по плана, разписан от Министерството на финансите, каза във Велико Търново Румен Спецов, директор на Националната агенция за приходите (НАП), предава БТА. 

Част от процеса са общи съвещания с представители на двете агенции, които се организират по места, като формата днес във Велико Търново. По думите му проблемите на този етап са свързани с нормативните актове, тяхната юрисдикция и промяната в законодателството. 

"Принципен проблем няма, защото и двете институции са приходни агенции и ползват сходни закони и нормативен ред. Работните групи са в процес на разработка и преценка дали териториалните дирекции на двете агенции ще бъдат редуцирани, увеличени или слети", посочи Спецов и допълни, че за дата на започване на фактическата и практическа част от трансформацията, е посочена 1 януари 2025 година.

Към днешна дата няма притеснения по изпълнението на плана за събираемост на задълженията, подчерта той. Румен Спецов даде пример с последната въведена мярка по отношение на изповядването на сделките при нотариусите. Приходите от тази мярка ежедневно са в размер на почти два милиона лева, посочи той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии