1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Добра идея ли е да се обединяват НАП и агенция "Митници"?

Добра идея ли е да се обединяват НАП и агенция "Митници"?

Икономист и финансист коментират темата

"Отдавна се говори за сливане между НАП и Агенция "Митници". Това се прави за подобряване на администрирането на данъчните системи, оптимизиране на събираемостта. Тук обаче има много въпросителни. Труден процес е. Странното е, че няма анализ за ползи. Надявам се такъв анализ да се направи скоро", обяви финансистът  Владимир Сиркаров в "Тази сутрин".

Основният данък, който събира НАП е ДДС, основният данък, който събира "Митниците" също е ДДС. Събират един и същи данък. Нормално е да се съберат агенциите, казва икономистът Георги Ангелов. По думите му едно такова обединение, за да е пълно и завършено, отнема поне 5 години. 

Още повече след влизането в Шенген, ние оставаме с една сухопътна граница- Турция. Останалата работа по данъците влиза вътре в страната, добави Ангелов.

По повод това, че внесените от български мигранти пари у нас са нараснали с 25% до 1,32 млрд. евро, Сиркаров обясни, че това е само от полза на българите, които живеят тук. 

Ангелов добави, че по-добрата новина е, че се увеличават парите, които българи печелят с временна работа в чужбина, защото те се връщат да ги харчат тук. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии