1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Руската платежна система МИР губи международни позиции

Финанси

Такива са над половината дебитни и кредитни карти в Русия

 

Платежната система МИР, която дава на руснаците възможност да пазаруват онлайн и да ползват кредитни и дебитни карти за плащания в страната и на някои места в чужбина, напоследък е подложена на засилващ се натиск, тъй като все повече партньори отказват да работят с нея, опасявайки се от западни санкции, информира БТА. 

Разработена след 2014 г., платежната система и едноименните банкови карти, вече доминират на руския пазар с издадени над 287,3 млн. броя към края на четвъртото тримесечие на 2023 г., или над половината кредитни и дебитни карти в страната, по данни на Руската централна банка (РЦБ). 

Москва възложи на системата надежди не само да конкурира американските Visa и Mastercard, но и да даде на руснаците надежден начин за разплащане, независещ от трети страни. 

Използването им в чужбина обаче върви по доста каменист път, a значимостта им зад граница нарасна, след като под натиска на санкциите, наложени от Запада заради войната в Украйна, услугите на Visa и Mastercard станаха недостъпни. 

Миналата година руските власти съобщиха, че 10 страни вече приемат карти МИР, сред които неизменният руски съюзник Беларус и латиноамериканските социалистически режими Куба и Венецуела, а още над 15 искат да ги въведат.

Вместо обаче да се разширява, този кръг започва да се свива, особено откакто през февруари тази година подразделението на министерството на финансите на САЩ, отговарящо за контрола върху чуждестранните активи, наложи санкции срещу руската Национална платежна картова система (NSPK) - оператора на системата МИР, заявявайки, че Москва я използва за заобикаляне на санкциите. 

Още през 2022 г. от системата се отказаха Турция и Узбекистан, а през последните седмици към тях се присъединиха и банките на Киргизстан и Армения.  

"За да минимизират риска от вторични санкции", банките в Киргизстан спират да обработват трансакции по карти МИР на 3 април за територията на страната, съобщи операторът на националната платежна система Elkart.  

Същия ден използването на руските карти бе блокирано и в мобилната платежна система Samsung Pay, след като в конкурентните платформи Apple Pay и Google Pay те не се приемат още от началото на 2022 г. - броени седмици сред инвазията в Украйна.

Междувременно се появи информация, че магазинът за мобилни приложения на Android Google Play е свалил приложението MIR Pay от платформата си.  

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии