1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Турски банки спират разплащанията с карти на руската платежна система "Мир"

Свят
 

Според Анкара системата е била използвана от руски туристи при пазарувания и плащания на хотелиерски услуги

Три турски държавни банки спряха използването на руска система за плащания с карти "Мир" (Mir) след силен натиск от страна на Вашингтон тази платежна система да не действа като канал за избягване на санкциите на САЩ срещу Москва, съобщава БНР.

Докато Анкара винаги е настоявала, че системата "Мир" е била използвана от руски туристи при пазарувания и плащания на хотелиерски услуги, западни официални власти изразиха загриженост, че тя може да се използва като потенциална задна вратичка за незаконно финансиране на управляващите в Кремъл.

Във вторник банките Halkbank, Vakıfbank и Ziraatbank спряха плащанията по системата Mir, според информация на агенция Блумбърг, която беше потвърдена и от източник на "Файненшъл таймс", запознат с въпроса.

Решението да се спре използването на системата за разплащания "Мир" (Mir) идва седмица, след като другите два оператора в Турция – частните банки İşbank и DenizBank – обявиха, че спират плащанията през руската мрежа, която е еквивалента на Москва на водещите в света карти Mastercard и Visa.

Ръководство, публикувано от Министерството на финансите на САЩ, предупреждава банките извън САЩ, които сключват нови или разширени споразумения с руския оператор на платежната мрежа, биха "рискували да подкрепят усилията на Русия да избегне американските санкции".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии