Кражба за 20 милиона: Пропуск в платежната система на Revolut

Свят

В последно време финтех компанията се сблъска и с напускане на ключови мениджъри

Пропуск в платежната система на Revolut в САЩ позволи на престъпници да откраднат повече от 20 млн. долара  за няколко месеца миналата година, съобщава Financial Times. 

Престъплението, което все още не е оповестено публично, вероятно ще създаде допълнителни затруднения за високо оценявания финтех, който се сблъска с поредица от напускания на висши служители, докато чака лиценз за банкова дейност в Обединеното кралство.

Проблемът произтича от разликите между европейските и американските платежни системи - когато определени транзакции са били отхвърлени, Revolut погрешно е възстановявал суми по сметки от собствените си средства.

Въпреки че Revolut възстанови част от откраднатите около 23 млн. долара чрез преследване на някои от тези, които са взели средства, нетната загуба се равнява на около 20 млн. долара - което се равнява на почти две трети от годишната нетна печалба на компанията през 2021 г.

Проблемът за първи път се появява епизодично в края на 2021 г. След това организирани престъпни групи се възползват от грешката в началото на 2022 г., насърчавайки хората да се опитват да правят скъпи покупки, които впоследствие ще бъдат отказани. 

Измамата е засегнала собствените корпоративни средства на Revolut, а не клиентските сметки. 

Системите на Revolut не успяха да открият масовата измама и проблемът излезе наяве, когато партньорска банка в САЩ уведоми финтех компанията. Revolut отказа да коментира случая.

Компанията все още чака своя банков лиценз в Обединеното кралство, повече от две години след първото обявяване на приложението си. 

През последните месеци Revolut също се сблъска с напускане на ключови мениджъри, включително главния изпълнителен директор на своята британска банка Джеймс Радфорд и главния финансов директор Мико Саловаара.

Двама инвеститори, фирмата за рисков капитал Molten Ventures и мениджърът на активи Schroders, също намалиха оценката на своите дялове в Revolut съответно с 40% и 46%.

Последната оценка на Revolut беше 33 млрд. долара през юли 2021 г., когато стана най-ценната частна технологична група в Обединеното кралство преди оценката на Checkout.com за 40 млрд. долара през януари 2022 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст