1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Паричните преводи в ЕС ще се случват за 10 секунди

Финанси

Новите правила трябва първо да се прилагат в страните в еврозоната, преди да се прилагат в останалите страни членки

Банковите клиенти в Европейския съюз ще могат да извършват незабавни плащания в евро по всяко време съгласно предварително споразумение, постигнато между страните членки и Европейския парламент в Брюксел късно снощи, предаде ДПА, позовавайки се на прессъобщение от ЕП, казва БТА. 

Целта на новите правила е да помогнат за намаляване на прекомерната зависимост от чужди финансови институции и платежни инфраструктури, предоставяни от трети страни.

Незабавните плащания са много по-бързи от традиционните банкови кредитни преводи и позволяват на хората да прехвърлят пари по всяко време на всеки ден в рамките на 10 секунди.

За сравнение, традиционните кредитни преводи се получават само от доставчиците на платежни услуги през работното време и пристигат в сметката на лицето на следващия работен ден, а в някои случаи три дни по-късно.

Възможните такси за незабавни преводи не трябва да бъдат по-високи от съответните такси за парични преводи, се посочва още в съобщението.

По-бързите финансови транзакции могат да допринесат за икономически тласък, вариращ от 1,34 милиарда евро до 1,84 милиарда евро годишно, каза Европейската комисия по-рано.

Новите правила трябва първо да се прилагат в страните в еврозоната, преди да се прилагат в останалите страни членки. Споразумението все още трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и държавите от ЕС.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии