1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Ще покачи ли инфлацията или ще помогне? Байдън анулира студентски дългове за милиарди

Финанси
 

По думи на Байдън планът му е даде повече „възможност за дишане“ на работещите семейства

Президентът на САЩ Джо Байдън ще отмени студентски заеми в размер до 10 хил. долара за милиони американци, които печелят по-малко от 125 хил. долара всяка година, съобщава BBC.

Байдън също така ще опрости и дългове до 20 хил. долара на студенти по Pell Grants с най-голяма финансова нужда.

Приблизително 43 млн. американци дължат общо 1,6 трилиона студентски дългове. Почти една пета от тях дължат под 10 хил. долара и отговарят на изискването.

По думи на Байдън планът му е даде повече „възможност за дишане“ на работещите семейства и семействата от средната класа.

„Времената са толкова тежки, че дори и да завършите, може да нямате достъп до живота на средната класа, който някога е осигурявала дипломата от колеж“, каза той, припомняйки си срама, който баща му, продавач на коли, е изпитвал, когато се е борел да плати за образованието на децата си.

Около една трета от кредитополучателите имат студентски дълг, но нямат диплома, каза Байдън. „Най-лошото от двата свята“.

Съобщението следва след повече от година на интензивен вътрешен дебат в Белия дом и нарастващ натиск от страна на прогресивните демократи.

Еднократно анулиране от 10 хил. долара за всеки кредитополучател, печелещ максимум 125 хил. долара, ще струва на федералното правителство около 300 милиарда долара, според оценка от бюджетния модел на Penn Wharton в Университета на Пенсилвания.

„Никога няма да се извиня, че помогнах на работещите американци и средната класа“, каза той, добавяйки, че „никое лице с високи доходи или домакинство с високи доходи няма да се възползва от това действие“.

Републиканците и някои умерени демократи казаха, че анулирането на дълга ще увеличи инфлацията, като даде на американците повече пари за харчене. А други казват, че пълното опрощаване на дългове е несправедливо спрямо тези, които вече са изплатили студентски заеми.

Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти, републиканец от Калифорния, бързо разкритикува плана в Twitter: „Кой ще трябва да плати за измамата с прехвърлянето на дълг на Байдън? Трудолюбивите американци, които вече са изплатили дълговете си или никога не са вземали дълг по студентски заем са на първо място", написа той.

Някои депутати от Демократическата партия възразиха, като казаха, че отмяната на студентските заеми помага за справяне с икономическите расови различия.

Чернокожите студенти са по-склонни да заемат федерални студентски заеми и то на по-високи суми от останалите американци. Четири години след като са получили бакалавърска степен, чернокожите кредитополучатели дължат средно близо 25 хил. долара повече от своите бели връстници, според проучване на Brookings Institution.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5