1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

МФ: Кабинетът "Борисов" е виновен за по-малкото пари от Брюксел

Финанси
 

От финансовото министерство обясниха, че са напълно съгласни с твърдението на Борисов, че се "губят милиарди от некадърност и от безотговорност"

"Правителството на Бойко Борисов през февруари 2021 г. е подкрепило и гласувало в ЕС задължение за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост". Това съобщиха от Министерство на финансите. Причината за това изявление е изнесената информация преди дни, че Европейската комисия ще отпусне с над 1,6 млрд. лв. по-малко по Плана за възстановяване. 

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството на Кирил Петков и служебния кабинет на Стефан Янев, че са "провалили Плана за възстановяване", както и за получаването на по-малкото безвъзмездните средства - 578 млн. евро. 

От МФ обясниха, че са напълно съгласни с твърдението на Борисов, че се "губят милиарди от некадърност и от безотговорност". 

"В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС", добавят от МФ.

Тя уточняват, че промяната в средствата от Плана за възстановяване е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. 

"Българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите членки", категорични са от МФ.

От финансовото министерство подчертават, че преизчислението засяга всички държави членки едновременно и не се отнася само до България. 

"На 22 държави членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на седем държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само пет държави имат увеличения. Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него", съобщават от МФ.

Финансовото министерство обяснява, че правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.

ГЕРБ: Правителствата на Борисов са виновни за всички настоящи и бъдещи провали на "промяната"

Известно е, че Бойко Борисов и неговите правителства са виновни за всички минали, настоящи и бъдещи управленски провали на Асен Василев и "промяната", заявяват в прессъобщение от централата на ГЕРБ.

"Това, което се опитваме да разберем е, защо година и половина преди крайния срок за сключване на договори по Националния план за възстановяване, правителството Петков - Василев не е сключило нито един договор и не е платило и една стотинка. Това е същественият въпрос", заявяват още от централата на ГЕРБ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии