Има ли смисъл да инвестираме с малки суми от 100-200 лв.?

Финанси

Ето как можете да превърнете и малкото спестени пари в печалба

 

Всеки от нас се стреми да спестява и се замисля как да спечели от заделените си пари. Но инвестициите невинаги означават значителни суми пари. Има ли смисъл да се инвестира с малки суми - отговорите дава финансовият консултант Стойне Василев на сайта smartmoney.bg. 

Когато стане въпрос за инвестиране, много хора имат оправдания защо да не започнат сега, а когато изкарват по-висока заплата, когато си изплатят кредита или когато някой друг разход отпадне. Ако наистина в момента имате нисък доход и високи фиксирани разходи, много трудно ще намерите пари за инвестиране. Все пак, ако човек работи, ще може да задели поне 50 или 100 лева на месец. 

Въпросът е какво да може да се направи с тези пари, т.е. какви са приоритетите. Единият вариант е да ги похарчим за необходими неща като храна, наем, транспорт, битови сметки и други (това са базови нужди). 

Другият е да отидат за пътуване, козметика, кино и други подобни разходи (това са нашите желания). Третият вариант е да отидат за инвестиции (това е нашето бъдеще).

Всеки е чувал, че колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-добре и по-високи суми ще имаме след години. Това е така благодарение на сложната лихва, която започва да действа много бързо след 10-тата година.

Ако тези 200 лева на месец бъдат инвестирани сега при 10% годишна доходност, то след 20 години ще се събере сума от 153,000 лева. Ако се започне след 10 години и се инвестира 10 години, то ще има само 41,000 лева или 3 пъти по-малка сума. Ако бъдат изпуснати само 5 години от тези 20, то общата сума ще е 83,000 лева (почти наполовина).

Да започнеш рано, дори с малки суми, има още едно огромно предимство. То е свързано с натрупването на знания и умения. Необходими са поне 2-3 години на пазара, за да се разберат основните зависимости и явления, които отказват влияние върху цената на нашите активи. Горе-долу и толкова време е необходимо, за да изградите собствена успешна стратегия и да започнете да виждате как емоциите влияят на инвестиционните решения. 

В момента е възможно човек да инвестира с малки суми (дори 100 лева на месец) и да трупа реални знания, умения и опит. Загубата на пари е най-добрият учител, а научените уроци ще се отплатят в огромни печалби в бъдеще. Ако тези уроци бъдат научени с малко пари, ще е доста по-безболезнено, отколкото с по-високи суми.

В какво може да се инвестира с малки суми? 

Буквално във всичко – от злато, през акции до недвижими имоти. Големите активи се раздробяват на малки хапки, които всеки може да си купи с минимална сума.

По този начин може с 10 лева да си купите една частичка от най-големите компании в света като Apple, Microsoft, Tesla и други. Не е нужно да имате и стотици хиляди левове, за да си купите биткойн или недвижим имот. А какво ще кажете да имате част от най-големите 500 компании в САЩ? Само срещу 2 лева. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст