1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Икономическият ръст на България ще се забави през 2023 г.

Финанси

Служебният финансов министър Росица Велкова представи тригодишна бюджетна прогноза днес

Няма свободни средства за непредвидени разходи в бюджета, няма и сериозен резерв в заложените капиталови разходи. Това обяви служебният министър на финансите Росица Велкова на брифинг днес, на който беше представена тригодишната бюджетна прогноза, която обаче е разработена служебно - без участието на другите министерства и агенции. 

Тя подчерта също, че няма как да бъде направена актуализация на бюджета, тъй като приходите са изключително „напрегнати“. А за да има актуализация, трябва да има преизпълнение на приходите.

Велкова заяви, че с министерствата и с други институции, за които са предвидени капиталови разходи, се водят разговори какви икономи може да бъдат направени.

Според представените данни икономическият ръст на България през 2023 година ще се забави до 2,2% (спрямо досега очакваните 4,8%). Инфлацията ще се забави до 5,8 на сто. Причината за този спад обаче е свиването на потреблението както в България, така и в ЕС.

Очакваната инфлация през 2022 година е 12,6%, ръстът на БВП - 2,9%. За сравнение, в последната актуализация на бюджет 2022 г. очакванията бяха ръстът на БВП да е същият, а прогнозата за инфлацията беше 11,9%. 

Още при встъпването си в длъжност министър Велкова обяви, че министерството ще подготви „базов“ бюджет за догодина, който може да бъде изпълнен с политики от следващия кабинет. Това е първият анализ, който министерството прави след повишаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка.

Министър Велкова отбеляза, че има много непредвидени разходи, които служебният кабинет трябва да предприеме. Такива са, например, разходите за предсрочните парламентарни избори. Тепърва ще се търсят и разходи за интегрирането на украинските бежанци.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии