1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

ЕЦБ повиши лихвените проценти в еврозоната до исторически връх

Финанси

Очакванията са инфлацията в 20-те страни в еврозоната да спадне до около 2,9% през 2024 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти в еврозоната до исторически връх. Банката повиши основния си лихвен процент за 10-и пореден път до 4% от 3,75%, защото инфлацията „се очаква да остане твърде висока за твърде дълго време“.

Но ЕЦБ сигнализира, че увеличението в четвъртък може да е последното засега. А очакванията са инфлацията в 20-те страни в еврозоната да спадне от 5,6% до около 2,9% през следващата година и 2,2% през 2025 г.

Както и в други части на света, еврозоната беше засегната от покачващите се цени на храните и енергията, които притиснаха бюджетите на домакинствата. Централните банки увеличават лихвените проценти в опит да забавят нарастващите цени.

Теорията зад увеличаването на лихвените проценти е, че когато стане по-скъпо за хората да теглят заеми, те ще имат по-малко излишни пари за харчене, което означава, че домакинствата ще купуват по-малко неща и след това покачването на цените ще намалее.

През юни ревизираните данни показаха, че еврозоната е изпаднала в рецесия миналата зима, казва BBC. Ревизираните данни от Германия - най-силната икономика в Европа - допринесоха за икономическия спад.

Рецесията обикновено се определя, когато една икономика се свива за два тримесечни периода или тримесечие подред. Свиващата се икономика може да бъде лоша новина за бизнеса и да доведе до загуба на работни места.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии