1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Да обменя ли предварително парите си от левове в евро?

Да обменя ли предварително парите си от левове в евро?

Ето отговори на някои от основните въпроси преди въвеждането на еврото в България.

Въвеждането на еврото е голяма промяна, която касае парите на всеки един българин. А въпросите са много.

  • В брой или в банкова сметка да държа парите си преди въвеждането на еврото?
  • Как ще се случи със заплата ми?
  • Плащаме с левове, връщат ни евро

Ето отговори на някои от тях, според това, което до момента се знае за приемането на единната валута у нас. България се надява да стане официален член на еврозоната от 1 януари 2024 година.  

Снимка: iStock
В брой или в банкова сметка да държа парите си преди въвеждането на еврото?

От датата на членство на България в еврозоната всички разплащателни сметки, по които се получават заплати и пенсии, депозитни и други сметки ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро. Това означава, че още от първия ден на приемане на еврото, титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки само евро, независимо дали тегленето ще става чрез банкомат, ПОС - терминал или в офис на банка.От тази гледна точка е добре да държим парите си именно в банкова сметка или платежна институция, а не в наличност.  От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите плащания ще се извършват изключително в евро.

Снимка: istockphoto
Какво ще се случи със заплата ми?

Веднага след въвеждането й, работодателите ще бъдат задължени да започнат изплащане на заплатите в евро. Сумите в трудовите договори ще трябва да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Пенсиите и социалните помощи също ще бъдат превалутирани в полза на получателя до последния евроцент. Обръщането от лева в евро задължително ще се извършва по фиксирания курс от 1,95583 лева за 1 евро.

Плащаме в левове, връщат ни евро

В рамките на месец, от 1 янури 2024г. до 31 януари 2024г., ще плащаме в лева и в евро, а след това единствената официална валута у нас ще остане еврото. През този период ще може да се плаща в двете валути, но търговците ще са длъжни да връщат ресто в евро. Така на практика част от левовете в обращение ще бъдат обменени чрез търговците и лицата предоставящи услуги , като по този начин ще се осигури още един обменен канал

Да обменя ли предварително парите си от левове в евро?

Българите не бива да бързат да обменят пари в брой преди официалния ден на въвеждане на еврото, тъй като замяната може да включва разходи и такси. А в рамките на 6 месеца след присъединяването обмяната на пари в брой ще е безплатна в банките и офисите на „Български пощи“, а след това е възможно да бъде въведена такса. БНБ ще обменя безплатно монети и банкноти от лева в евро за период от неопределено време.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии