1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Хърватското правителство със санкции за спекулантите около еврото

Свят

Търговци закръглиха цените нагоре в първите дни от въвеждането на единната валута

Еврото стана официална валута в Хърватия на 1 януари. В първите дни на Новата година потребители се оплакват, че цените масово за закръглени нагоре, съобщават хърватски медии. Това се случва въпреки въведените предварително мерки срещу спекулациите, като например двойното обозначаване на цените в куни и в евро и т.н.

 „Установихме, че някои, говоря за физически лица, явно са използвали преобразуването, за да вдигат неоснователно цените, за което няма причина и оправдание, " каза хърватският министър-председател Андрей Пленкович.

По думите му е нормално да има минимално увеличние на цените от 0,2 до 0,4% при превалутирането, какъвто е опитът в други страни.

„Но това, на което сме свидетели в тези отделни случаи, е друго - това е необосновано, чисто печалбарство, лов в тъмно и ние категорично ще се противопоставим в следващите дни”, каза той. Той все пак отчита, че  мнозинството от търговците са се приспособили в съответствие с нормативната уредба и са запазили цените на продуктите и услугите.

В отговор на необоснованото покачване на цените, правителството днес обяви санкции за спекулантите

„Всички стопански субекти и други, които са увеличили цените на стоките и услугите, са длъжни да преразгледат цените в съответствие с основните принципи на правата и закона, така че най-високите цени да бъдат определени на 31 декември“, каза след заседанието на хърватското правителство министърът на икономиката Давор Филипович.

Снимка: iStock

Сред санкциите, които правителството готви за нарушителите е компаниите, които нарушават правилата за ценообразуване, да останат без помощта, която им е предоставена по време на кризата и поскъпването на енергията.

Продължават засилените проверки на всички ангажирани институции. В периода 2 -4 януари са направени над 200 проверки в сферата на търговията на дребно и услугите (фризьорски, козметични и др. ) В около 1/3 от проверените обекти са установени нарушения.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии