1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Управителят на БНБ: Решението за влизане в еврозоната е политическо, а не експертно

Управителят на БНБ: Решението за влизане в еврозоната е политическо, а не експертно

Инфлацията е единственият критерий, по който България не отговаря за членството в еврозоната

Към момента страната ни изпълнява всички останали четири критерия за приемане на еврото, стана ясно от думите на управителя на БНБ Димитър Радев пред депутатите в Народното събрание. Той подчерта, че дългът на страната ни е вторият най-нисък в ЕС.

Според него България може да се вмести и в изискванията за размера на дефицита  до 3%,  тъй като към настоящата година все още се приспадат разходите  за справяне с COVID-19 кризата.

Радев подчерта още, че е много важно да станат ясни и параметрите на бюджета за 2023г.

Липсата на редовно правителсвто обаче е сериозен проблем за напредъка ни по пътя към еврозоната, стана ясно още от думите му. 

Снимка: iStock

Управителят на БНБ Димитър Радев призова за категорична подкрепа и ясен мандат на БНБ за членството на България в еврозоната. „Въпросът за влизането ни в еврозоната е преди всичко политически, а не експертен и отговорът му трябва да бъде даден именно от Народното събрание“, заяви управителят на БНБ Димитър Радев в пленарната зала на Народното събрание днес. Депутатите изслушват ръководството на БНБ за готовността на България за влизане в еврозоната. Искането за изслушването му е внесено от БСП.

Според Радев истинският дебат днес е за „за“ или „против еврото“ като символ на европейския проект и според него именно това е поставената тема.

Снимка: iStock

Той подчерта, че въпросът е дали да България да остане неопределено дълго закотвена в дълбоката периферия на Европа или да се положат общи усилия това да се промени с присъединяването на страната ни към еврозоната.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии