1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Австралия може да замени кралицата върху банкнотите с местни личности

 

Чарлз III няма автоматично да замени това на кралица Елизабет II върху банкнотата от 5 австралийски долара

Австралийското правителство заяви, че лика на крал Чарлз III няма автоматично да замени това на кралица Елизабет II върху банкнотата от 5 австралийски долара и може да бъде заменено с австралийска личност.

Банкноти с лика на кралица Елизабет II

Въпреки че върху монетите задължително присъства образа на британския монарх, федералният помощник-министър на финансите Андрю Лий каза, че решението кралицата да бъде изобразена върху банкнотата от 5 австралийски долара е свързано с нейната личност, а не със статута ѝ на монарх, и всички промени в бъдеще не се разглеждат като "автоматични", съобщава Reuters.

Попитан от репортер дали правителството ще обмисли замяната на британския монарх с австралиец като местния активист за правата на земя Едуард Мабо, Лий каза:

„Това е разговор, който ще се проведе в правителството. Не бързаме. Приоритетът сега е да се променят монетите.“

Монети с лика на кралица Елизабет II

Смъртта на кралицата отново разпали дебатите за бъдещето на Австралия като конституционна монархия. На референдум през 1999 г. гласоподавателите избират да запазят британския монарх като държавен глава.

Премиерът Антъни Албанезе каза, че все още не е мисли дали австралиец трябва да бъде на банкнотата от 5 австралийски долара.

„Мисля, че това е време, в което е необходимо малко уважение. Ще се справим с тези проблеми по подходящ начин, по подреден начин, по начин, който е уважителен.“

Кралският австралийски монетен двор, единственият производител на монети в страната, заяви, че няма да пуска монети в обращение, носещи лика на кралица Елизабет през 2023 г.

Приблизително 15 млрд. монети са били изсечени по подобие на кралица Елизабет II от нейната коронация през 1953 г. Монетният двор произвежда между 110 милиона и 150 милиона монети годишно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5