1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

15 са супербогатите хора в света, кои са те?

15 са супербогатите хора в света, кои са те?

Общото им състояние е над 2,2 трлн. долара

 

Клубът на супербогатите в света вече има 15 членове с рекордно в историята общо състояние от над 2,2 трлн. долара благодарение на изкуствения интелект, бизнеса с луксозни стоки и геополитическите промени, според индекса на милиардерите на агенция Bloomberg.

Общата има нетно богатство е нараснало с 13% тази година (с около 253 млрд. долара) до 2,2 трлн. долара, изпреварвайки темпа на инфлацията и световните фондови борси. Членовете на клуба на супербогатите притежава близо една четвърт от общото състояние на 500-те най-богати хора в света.

Въпреки че състоянието на всеки един от 15-те супербогати е надвишавало 100 млрд. долара и преди, това е първият път, когато богатството на всички тях е над този праг.

Наследницата на L’Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс, основателят на Dell Technologies Inc. Майкъл Дел и мексиканският милиардер Карлос Слим достигнаха прага от 100 млрд. долара през последните пет месеца, а някои се колебаеха около това ниво, преминавайки го многократно.

Бетанкур Майерс стана първата жена, натрупала 12-цифрено състояние към декември 2023 г., след като акциите на луксозната козметична компания отчетоха най-добрата си година от 1998 г. 70-годишната Бетанкур Майерс беше на 14-то място в индекса на Bloomberg с нетно състояние от 101 млрд. долара към края на миналата година, като към днешна дата (17-и май) то спадна към 99,9 млрд. долара.

Снимка: Getty Images

Богатството на 59-годишният Майкъл Дел наскоро достигна границата от 100 милиарда долара, след като търсенето на оборудване, свързано с изкуствения интелект (ИИ), повиши цената на акциите на Dell Technologies до рекордни нива. Сега той е 11-ти в индекса на богатството със състояние от 113 милиарда долара.

Друг нов член на елитния Клуб на супербогатите е 84-годишният Карлос Слим, който е на 13-то място със 106 милиарда долара. Най-богатият човек в Латинска Америка добави около 28 милиарда долара към нетното си състояние през 2023 г. на фона на бума на мексиканското песо, което помогна за увеличаване на акциите на компании в неговата бизнес империя, която варират от строителство до менажиране на ресторанти и магазини.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии