1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Ще успее ли китайският Xpeng да детронира Tesla?

ESG

Светът на електромобилите се променя с бясна скорост

Xpeng, китайска стартираща компания за електрически превозни средства, преди броени дни пусна два от своите водещи автомобили в редица европейски страни, докато продължава своя агресивен международен натиск, пише cnbc.com.

Компанията със седалище в Гуанджоу, Южен Китай, съобщи, че обновена версия на нейния седан P7 и нейния спортен SUV G9 са налични за поръчка в Дания, Норвегия, Холандия и Швеция.

Брайън Гу, президент на Xpeng, каза в прессъобщение, че стартирането „представлява важен крайъгълен камък“, тъй като компанията изгражда своето европейско присъствие.

Снимка: Istock.com

Xpeng се опита да предизвика Tesla в Китай, обаче все още остава значително зад автомобилния производител на Илон Мъск, когато става въпрос за доставки. Сега се стреми да се разшири на международните пазари след трудната година в Китай, която беше засегната от спад в търсенето.

Това може да постави Xpeng в сблъсък с Tesla на тези нови пазари. Като цяло Xpeng постави цената на своя седан P7 под тази на Tesla в Дания, Норвегия, Холандия и Швеция, дори в момент, когато американският производител на електромобили намалява цените в световен мащаб, за да стимулира продажбите.

Xpeng твърди, че неговият седан P7 може да измине 576 километра с едно зареждане с начална цена в Холандия от 49 990 евро (54 917 долара). Model 3 Long Range на Tesla, който претендира за 602 километра с едно зареждане, струва 52 990 в Холандия.

G9 SUV на Xpeng обаче е на по-висока цена от Model Y на Tesla, най-близкият му конкурент. Xpeng твърди, че неговият G9 може да измине до 570 километра с едно зареждане. Model Y Long Range на Tesla може да измине до 533 километра с едно зареждане. Xpeng е оценил своя G9 на 57 990 евро в Холандия срещу 53 990 евро за Model Y Long Range на Tesla, като пример за сравнение на цените.

Xpeng ускори своя международен натиск през изминалата година, след като отвори физически магазини в Европа миналата година и пусна своя седан P5 за масовия пазар. Миналата година обаче Xpeng каза, че поради проблеми с веригата за доставки началото на продажбите на P5 е спряно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии