1 USD
1.81179 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,185.8

С мисъл за околната среда: Все повече българи пътуват с автобус или влак (ВИДЕО)

С мисъл за околната среда: Все повече българи пътуват с автобус или влак (ВИДЕО)

Директорът на Flix България Петър Бънков разказва за нарастващия интерес към устойчивата мобилност

От 2013 г. насам една компания променя начина, по който пътуват милиони хора в Европа. Тя започва дейност като технологичен стартъп, който обединява дигиталните иновации и транспорта, за да създаде мащабна мрежа за автобусни превози на дълги разстояния.  

Снимка: Петър Банков, личен архив

FlixBus е създадена в Мюнхен от трима млади предприемачи, които имат за цел да направят екологичния начин на пътуване предпочитан, но и икономически достъпен. Компанията стъпва и на българския пазар през 2018 г., като управлението тук поема Петър Бънков.  

Снимка: Евгений Милов

В какво се изразяват устойчивите цели за развитие на компанията разказваме в поредицата ни ESG.  

Петър е завършил компютърни науки, но едно от най-големите му хобита са пътуванията.  

„Технологии и пътувания – ето как интересите ми съвпадат с профила на компанията“, разказва той.  

Управляващият директор на Flix България е бил част от големия корпоративен свят, преди да влезе в новата си роля. Той е и първият служител на стартъпа у нас, а днес вече има екип от 60 души.  

„Помня как с колегата ми разтоварвахме кашоните с компютърна техника“, споделя той.  

Снимка: Евгений Милов

Flix започва дейността си през 2013 г., като през последните пет години тя оперира и на българския пазар. Данните показват, че само за 10 години са превозени над 300 млн. пътници, 60 млн. от които за изминалите 12 месеца.  

Транспортната услуга, която е водеща в Европа, покрива много дестинации по света. Мрежата включва над 5500 локации, от които 470 са добавена през последната година.  

„Хората искат да пътуват устойчиво и да не оставят отпечатък върху околната среда. Пътуването с автобус или влак отговаря на тези цели“, казва Петър.  

България също отбелязва ръст. Само за миналата година броят на пътниците, използвали услугата, се е увеличил със 185% в броя на пътниците за миналата година, което е показател, че има разбиране за бъдещето на устойчивата мобилност. 

От 2018 г. се осъществява транспорт до 11 страни с автобусите FlixBus, като намерението на българския офис е да се разширяват връзките до други държави, тъй като търсенето е огромно. Това зависи от не малко фактори, но интересът към устойчивите пътувания нараства непрестанно, особено след пандемията. 

„Промените в климата се задълбочават и хората разбират, че решенията зависят и от тях", пояснява Петър. 

Според Европейската инвестиционна банка 74% от българите искат да има по-сериозни мерки в налагането на устойчивото развитие на бизнесите. Това е заложено и в ДНК на Flix, категоричен е предприемачът. 

Какви действия предприема компанията на международно ниво, за да привлече повече пътници, достъпна ли е ценово услугата и каква е ролята на изкуствения интелект в устойчивия транспорт - всичко това очаквайте в продължението на интервюто с Петър Бънков.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии