1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Най-големият производител на бижута в света спира да използва добито сребро и злато

Най-големият производител на бижута в света спира да използва добито сребро и злато
 

Датската компания, известна със своите талисмани, купува около 340 тона сребро и 1 тон злато всяка година

Най-големият производител на бижута в света Pandora спира да използва добито сребро и злато и ще започне да произвежда артикули само с рециклирани благородни метали, които изискват по-малко енергия за производство, казва Reuters.

Датската компания, известна със своите талисмани от 65 до 95 долара, купува около 340 тона сребро и 1 тон злато всяка година. Веригата за доставки на компанията е генерирала 264 224 тона въглероден диоксид през 2022 г., според годишния отчет.

Използването на рециклирани, вместо наскоро добити, метали намалява емисиите въглероден диоксид на Pandora с около 58 000 тона годишно. Веригите за доставка на рециклирани метали крият рискове, тъй като откраднатото злато може да бъде продадено като скрап за рециклиране и е трудно да се докаже произходът на металите, след като бъдат претопени.

Снимка: Росица Николова

За да смекчи рисковете, Pandora използва стандарт за проверка, разработен от Responsible Jewellery Council (RJC). Този стандарт, например, изключва приемането на златни монети и златни кюлчета като източник на рециклирано злато.

Pandora, която заяви, че е достигнала 100% рециклирано сребро и злато през декември, инвестира около 10 млн. долара годишно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии