1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Океаните стават по-зелени заради изменението на климата

56% от световния океан – територия, по-голяма от общата земна площ – е претърпяла промяна на цвета между 2002 г. и 2022 г.

 

Повече от половината от световните океани са променили цвета си през последните 20 години, феномен, който вероятно се дължи на изменението на климата, според проучване, публикувано в списание Nature.

Данните говорят 

Проучването, което анализира сателитни данни от десетилетия, установи, че 56% от световния океан – територия, по-голяма от общата земна площ – е претърпяла промяна на цвета между 2002 г. и 2022 г. Въпреки че изследователите не са идентифицирали цялостен модел, тропическите океански региони близо до Екватора изглежда са станали по-зелени с течение на времето.

Авторите на изследването казват, че естествените процеси не могат да обяснят тези промени, казва Time.

Защо се променя цветът на океана? 

Цветът на океана е резултат от това, което съществува в горните му слоеве. Като цяло, колкото повече фитопланктон – организми, съдържащи вид зелен пигмент, наречен хлорофил – живее във водната среда, толкова по-зелена е водата; иначе е по-синьо. Океанът може да се похвали и с абсорбираща светлина органична материя, която може да промени цвета на водата от син до жълт и кафяв в зависимост от нивото на концентрация. Поради тази причина промяната в цвета, макар и понякога незабележима за човешкото око, сигнализира за промени в организмите и веществата в океанските води.

Не е ясно как точно се променят морските екосистеми, за да доведат до разликите в цвета, казват изследователите. Промяната на цвета може да бъде причинена от промени в планктонните общности, които са критични за морската хранителна верига. И биоразнообразието не е единственото заложено на карта: Промяната може да повлияе и на това колко въглероден диоксид поема океанът, тъй като различните видове планктон имат различни способности да го абсорбират.

Снимка: Reuters

Голяма част от океана изглежда син за човешките очи, но истинският цвят може да съдържа комбинация от дължини на вълните, от синьо до зелено и дори червено. Базираният на сателит сензор може да разпознае цветовете на океана, които са твърде фини, за да ги различат човешките очи.

Как се извършва изследването? 

Кейл извърши статистически анализ, използвайки всичките седем цвята на океана, измерени от сателита от 2002 до 2022 г. Той първо изследва доколко цветовете се променят от регион на регион през дадена година, което помогна да се определи базовата линия на техните естествени вариации. След това той намали, за да разгледа тези годишни вариации за по-дълъг период от две десетилетия. Тези промени надхвърлиха нормалната променливост.

Снимка: iStock

Моделът на парниковите газове прогнозира, че промени в цвета могат да възникнат в около 50% от световните повърхностни океани в рамките на 20 години.

Изменението на климата застрашава световните океани и живота, който зависи от тях, по безброй начини. Например, полярните мечки могат да изчезнат до края на века, ако глобалното затопляне продължи, предупреждава проучване от 2020 г., цитирайки тревожни загуби на арктически морски лед. Друго проучване установи, че половината от световните коралови рифове вече са убити от по-топлите води и подкисляването на океана.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии