1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Най-големият офшорен вятърен парк в света вече работи

ESG
 

Едно завъртане на вятърната турбина може да захранва средноголямо британско домакинство за 24 часа

Съоръжението, което датската енергийна компания Orsted определя като най-големия офшорен вятърен парк в света, вече функционира напълно и със своите 165 турбини може да захранва над 1.4 млн. домакинства във Великобритания, предава CNBC.

Паркът се намира на приблизително 89 км. от бреговете на Йоркшир и е разположен на площ от 462 км. км., равняваща се на половината от територията на Ню Йорк. Общият производствен капацитет на съоръжението надхвърля 1.3 гигавата.

Снимка: istockphoto.com

„Едно завъртане на вятърната турбина може да захранва средноголямо британско домакинство за 24 часа“, казва от компанията.

Проектът се реализира в момент, в който европейските страни търсят алтернатива на руските изкопаеми горива след началото на войната в Украйна.

„Глобалните събития подчертават ролята на проекти за възобновяема енергия като Hornesa 2. Те помагат на Великобритания да повиши сигурността на енергийните доставки и да намали разходите за домакинствата“, казва ръководителят на Orsted, който отговаря за Британските острови, Дънкан Кларк.

Великобритания има опит в изграждането на офшорни западни паркове и очакванията са техният брой да се увеличи през следващите години, тъй като властите в страната се стремят да достигнат общ производствен капацитет от 50 гигавата до 2030 година.

Щатите изостават от Европа към настоящия момент. Първият офшорен вятърен парк е Book Island, който започва работа едва в края на 2016 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии