Харков в Източна Украйна строи подземни училища, докато Русия продължава с атаките

Свят

В момента се строят две училища, всяко от които побира до 500 души

Изправени пред постоянната заплаха от руски въздушни удари, властите в Харковския регион в Източна Украйна започнаха да строят силно укрепени подземни училища, които ще позволят на децата безопасно да се върнат към обучението си, докато инвазията на Москва продължава, предава Reuters. 

Училищата в региона с население около 2,5 млн. души, който граничи с Русия, бяха принудени да преминат към онлайн обучение след инвазията на Кремъл през февруари 2022 г.

Харков често е мишена на руски ракети, безпилотни самолети и артилерия.

В момента се строят две училища, всяко от които побира до 500 души, и ще могат да издържат на преки удари, заяви главният регионален архитект Антон Коротовских.

"Тези структури ще бъдат оборудвани с всичко необходимо за учебния процес", каза той в интервю за Reuters. 

До края на следващата година се планира да бъдат построени още, каза Коротовских и добави, че 817 учебни заведения в Харковска област са били повредени или разрушени по време на руската инвазия.

Помещенията ще бъдат оборудвани с напълно функционални вентилационни, водопроводни и отоплителни системи, казва Серхий Петрулянис, чиято строителна фирма изгражда едно от училищата. 

Украинците се подготвят за още една зима на вероятни руски въздушни удари, насочени срещу критичната инфраструктура, които миналата година предизвикаха широко разпространени прекъсвания на електрозахранването в цялата страна.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст