1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Серия от инциденти в небето: Климатичните промени повишават турбуленцията

ESG

Според изследване, силната турбуленция се е увеличила двойно – с 55 % между 1979 и 2020 г.

В последните седмици наблюдаваме редица инциденти по време на полети, свързани със сериозна турбуленция. Преди броени дни пътник загина, а други 30 бяха ранени в резултат на силна турбуленция по време на полет от Сингапур до Лондон. Вчера 12 пътници пострадаха в самолет на Qatar Airways след силна турбуленция по време на полет от столицата на Катар Доха за Дъблин, Ирландия.

Увеличават ли се случаите на инциденти по време на полети при турбуленция и става ли все по-силно това явление в небето? 

Неприятното усещане по време на полет, което нерядко успява да доведе до паника пътниците, до голяма степен се влияе от климатичните промени, сочи проучване на британския университет в Рединг, съобщава БНР.

Снимка: iStock

Според изследването силната турбуленция се е увеличила двойно – с 55 % между 1979 и 2020 г. Проучването е направено при типично натоварен северноатлантически маршрут и учените са изследвали турбуленцията на чистия въздух, която е по-трудна за избягване от пилотите.

Причината за по-честата поява на явлението е скоростта на вятъра на голяма височина, заради по-топлия въздух от въглеродните емисии. Според проф. Пол Уилямс, един от авторите на проучването, трябва да се инвестира в подобряване на системите за прогнозиране на турбуленции.

Професорът пояснява още, че повишената турбуленция се дължи на по-голямата напречна сила на вятъра в струйния поток, представляващ вятърна система, духаща от запад на изток между 8 и 11 хиляди метра над земната повърхност.

Тази система съществува до голяма степен поради разликата в температурите между екватора и полюсите. Сателитите не могат да видят турбуленцита, но те могат да видят структурата и формата на струйния поток, което позволява той да бъде анализиран.

Снимка: iStock

Турбулентните полети са не само неприятни, но могат да причинят и наранявания. Силната турбуленция е много рядка, но турбуленцията на чистия въздух може да се появи неочаквано, когато пътниците не са закопчани.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии