Активисти искат спиране на частните полети

Свят

Стотици щурмуваха най-големия панаир за продажба на частни самолети

Стотици климатични активисти щурмуваха най-големия панаир за продажба на частни самолети в Европа, за да поискат забрана на „токсичните“ частни самолети.

Активистите бяха представители на различни организации включително Greenpeace, Extinction Rebellion и Stay Grounded.

Протестиращите залепиха етикети с предупреждения за здравето върху самолетите, показани на панаира, като гигантските стикери предупреждаваха зрителите, че частните самолети „изгарят бъдещето ни“ и „убиват нашата планета“.

Клара Мария Шенк, транспортна кампания за кампанията „Мобилност за всички“ на Greenpeace, каза пред Fortune в телефонен разговор във вторник, че активистите, участващи в демонстрацията във вторник, вярват, че частната авиация, която тя нарече „най-неравностойния метод на транспорт“ – уврежда климата и социалното равенство. Тя призова законодателите да действат за ограничаване на емисиите от частни полети.

„Повече от 20 години супербогатите в Европа пиеха шампанско зад затворени врати, докато пазаруваха най-новите токсични частни самолети“, каза тя. „Продажбите на частни самолети растат главоломно, а с тях и изключително несправедливият принос към климатичната криза – докато най-уязвимите хора се справят с щетите.“

Говорейки пред Fortune Кордула Маркерт, говорител на Scientist Rebellion Германия, обясни защо нейната група за кампанията, която се състои от учени, борещи се за намаляване на въздействието от изменението на климата, участва в протеста във вторник.

„Като учени обичаме да разглеждаме сложни системи като климата и да намираме жизнеспособни решения“, каза тя. „Частните самолети са като ниско висящия плод – само един процент от хората в света са отговорни за 50% от емисиите от авиацията и ние искаме да се насочим към този един процент.“

Тя твърди, че „вече не е поносимо свръхбогатите да продължават да купуват и летят с частните си самолети за собствена изгода, знаейки, че това подхранва пламъците на климатичния срив“.

„Докато мнозина вече не могат да си позволят храна и наем, свръхбогатите разрушават нашата планета, освен ако не сложим край на това“, каза тя. 

Ед Болен, президент и главен изпълнителен директор на базираната в САЩ Национална асоциация на бизнес авиацията (NBAA), и Юрген Визе, председател на Европейската асоциация на бизнес авиацията (EBAA), която е съорганизатор на EBACE 2023, казаха в изявление, че демонстрациите са били „ напълно неприемлива форма на протест.

„Ние осъждаме действието и заплахата, които те представляват за безопасността и сигурността на компаниите изложители и посетителите на EBACE, и други на летището в Женева“, казаха те.

За един час частен самолет може да отдели два тона въглероден диоксид, според констатациите на групата за кампания за чист транспорт Transport & Environment. Междувременно средностатистическият човек в ЕС отделя 8,2 тона CO2 за цяла година.

По-рано тази година проучване на Greenpeace установи, че броят на полетите на частни самолети се е увеличил с 64% в Европа през 2022 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст