1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Човекът, издал Uber: Настоящият им бизнес модел е абсолютно неустойчив

ESG

Макган, който е ръководил лобистките усилия на Uber за спечелване на правителствата, се идентифицира като източника, изнесъл повече от 124 хил. фирмени файла

Марк Макган, човекът, който изнесе информацията в т. нар. "Досиета на Uber" и разкри стотици злоупотреби, който компанията е извършвала през годините, съобщи, че компанията изглежда предприема стъпки към подобряване на работната си култура, но че бизнес моделът ѝ все още е "абсолютно неустойчив".

Вестниците Guardian и Le Monde съобщиха през юли, че Uber е нарушила законите и тайно е лобирала сред политици като част от стремежа си за разширяване на нови пазари от 2013 до 2017 г. 

Макган, който е ръководил лобистките усилия на Uber за спечелване на правителствата, се идентифицира като източника, изнесъл повече от 124 000 фирмени файла.

Снимка: iStock

Макган каза, че е решил да говори, защото смята, че Uber съзнателно пренебрегва законите и подвежда хората относно ползите за шофьорите от икономическия модел на компанията, припомня Reuters.

Uber каза през юли в отговор на докладите на Guardian и Le Monde: „Ние не сме и няма да търсим извинения за предишно поведение, което очевидно не е в съответствие с нашите настоящи ценности.“

Настоящият главен изпълнителен директор на Uber, Дара Хосровшахи казва в публикация на New York Times, че „текущата система за заетост на компанията е остаряла и несправедлива“.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него работещите в компанията ще загубят гъвкавостта, която имат днес, ако се наложи да станат служители на Uber и че пътуванията ще станат по-скъпи. Главният изпълнителен директор написа, че работниците искат както гъвкавост, така и ползи и добави, че са необходими нови закони, за да им помогнат.

„Предлагам да се изисква да създадаването фондове за обезщетения, които дават на работниците пари в брой, които те могат да използват за ползите, които искат, като здравно осигуряване или платен отпуск“, пише Хосровшахи в коментара.

„Моето послание към Uber е: „Справихте се добре, но можете да го направите много по-добре, защото настоящият модел не е устойчив“, каза МакГан на пресконференция по време на най-голямата технологична конференция в Европа в Лисабон.

Снимка: Ладислав Цветков

Той каза, че Uber „ядрото на бизнес модела са независимите изпълнители, тъй като всеки иска да бъде самостоятелно зает и предимството е, че се предлага гъвкавост“.

Той каза, че фактите обаче противоречат на тази гледна точка, тъй като има шофьори на Uber, които съдят компанията в различни страни, за да „имат основен минимум социална защита, като например обещетение по болест“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии