За по-малко отпадък: ЕС с инструкции за пакетиране на шоколадите

ESG

Швейцарските шоколатиери са недоволни от решението

Страстите сред швейцарските шоколатиери са нагорещени заради планираните от ЕС инструкции за пакетиране, които целят да намалят отпадъците от потребителските опаковки, съобщава БТА, позовавайки се на ДПА.

"Шокосюис" (CHOCOSUISSE), асоциацията на швейцарските производители на шоколад, се е оплакала, че новите правила ще направят опции като подаръци и сезонно пакетиране за празниците доста по-трудно осъществими. Предложените от ЕС правила ще ограничат именно "обвързаните с маркетинга компоненти на пакетирането".

Снимка: Getty Image

"Освен всичко останало представянето на стоките е една от ключовите функции на пакетирането", отбелязва "Шокосюис".

Въпреки че Швейцария не е член на ЕС, големите швейцарски шоколатиери почти сигурно ще следват инструкциите, тъй като ЕС е жизненоважен пазар за швейцарските шоколадови изделия.

Снимка: iStock

ЕК предложи правила за пакетиране през ноември, за да намали отпадъците и да насърчи по-устойчиви практики за пакетиране на продукти.

"Шокосюис" критикува също и проектопредложенията за ограничаване на празното пространство в опаковките. 

Производителите на шоколад твърдят, че допълнителното пространство в опаковките понякога е необходимо, за да се запази целостта на  хранителните продукти при транспортирането им. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст