1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

За да има намаление в магазин за втора употреба, старата цена трябва да е прилагана поне 1 месец

БГ Бизнес

Има дрехи втора употреба, в чиито копчета и ципове се откриват хром, никел и олово

За да се обяви намаление на дрехи в магазин за дрехи втора употреба, старата цена трябва да е прилагана поне един месец. Ако всяка седмица има доставка в даден обект, в края на този седмичен период, търговецът не може да обяви намаление, без да наруши закона. Това заяви Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“, в „Дарик Кафе“.

С какво още да внимават потребителите: 

По думи на Руменова независимо, че дрехата е втора употреба, търговецът е длъжен да обяви цената предварително върху етикет, както и да осигури информация за производителя и вносителя. Причината е, че те също носят отговорност за качеството и безопасността на тези стоки пред потребителите и пред контролните органи. Тя постави акцент, че изискванията на закона при провеждане на кампании за намаления важат и по отношение на продуктите, които не са нови.

Снимка: istockphoto

За обозначаването на цените на стоките втора употреба и на вложените в състава им влакна отговаря Комисия за защита на потребителите, а за безопасността от гледна точка на състава – Министерство на здравеопазването, стана ясно още по време на разговора.

Експертът препоръча хората да не правят компромиси, като поемат рискове с продукти с надвишаващо допустимите норми съдържание на химични елементи и съединения като хром, никел, олово и др., които може да се съдържат в ципове, копчета, апликации и т.н.

Снимка: istockphoto

Според нея стоките с ясен производител и вносител са по-сигурни, тъй като могат да бъдат проверени и е известно кой носи отговорност за съответствието им с регламентите, директивите и стандартите за безопасност.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии