Броят на микропластмасите в бутилките за газирани напитки нараства колкото повече ги отваряте

Френска неправителствена организация идентифицира шест вида пластмаса в безалкохолни напитки

 

Френската организацията Agir pour l’environnment проведе проучвания за потенциално съдържание на нано и микрочастици пластмаса, когато бутилките се отварят веднъж, 10 или 20 пъти, съобщава Euronews. Докладът включва анализ на пластмасите с шест различни идентифицирани полимера. Асоциацията квалифицира резултатите като "изненадващи", като се има предвид, че производителите декларират само два полимера в контакт с напитката: този от капачката и този за бутилката.

Голямото количество микрочастици

След първото отваряне на бутилките са открити четири микрочастици за един литър газирана напитка. След отваряне на бутилките 20 пъти са идентифицирани 46 микрочастици

Резултатите показват, че пластмасовата капачка може да се окаже разградима, което води до повече частици, когато бутилката се отваря повече. Всички идентифицирани микрочастици са по-малки от 500 микрометра. Открито е и голямо количество наночастици. Неправителствената организация се свърза с няколко френски власти, призовавайки ги да приложат контрол.

Може ли да се предпазим?

Микропластмасата и нанопластмасата са навсякъде около нас. Малките парчета пластмаса са открити във всичко - от питейна вода до ябълки и броколи. Скорошни проучвания свързват тези замърсители със сърдечни заболявания, белодробни заболявания и още тревожни здравословни проблеми, съобщава The New York Times. За съжаление, микропластмасата е толкова разпространена, че е почти невъзможно да се избегне. Има обаче няколко неща, които можем да правим, за да сведем вредата до минимум:

 

1. Намалете пиенето на бутилирана вода

Някои изследвания показват, че пластмасовата бутилирана вода може да бъде значителен източник на микропластмаса.

2. Използвайте филтър

Пиенето на чешмяна вода ще намали значително поглъщането на пластмасови частици, но изследвания показват, че и тя може да съдържа известно количество. Затова използвайте филтър преди да отпиете.

3. Не използвайте пластмаса за съхранение на храна

Пластмасовите кутии за храна са толкова често срещани, че е трудно да се избегнат напълно. Въпреки това вие може да избягвате съхранението на храна и течности в подобни съдове. Също така не оставяйте кутиите на пряка слънчева светлина, защото тя може да разгради пластмасата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст