1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

$50 000 награда: Тинейджъри изобретиха устройство, филтриращо микропластмасата от водата

ESG

Тези пластмасови частици се срещат във всичко - от праха в дома ви до храната и водата.

 

Двама тийнейджъри от Тексас, изобретиха устройство, което може да помогне за справяне с една от най-разпространените и предизвикателни форми на замърсяване на Земята - микропластмасата, пише Business Insider. 

Тези микроскопични пластмасови частици се срещат в най-дълбоките части на океана, на върха на Еверест и във всичко - от праха в дома ви до храната и водата.

Снимка: iStock

Според някои оценки всеки от нас вдишва и поглъща пластмаса колкото една кредитна карта седмично. След това тя може да попадне в белите дробове, кръвта, кърмата.  

Виктория Оу и Джъстин Хуанг, и двамата на по 17 години, се надяват един ден да предотвратят това с устройство, което премахва микропластмасата от водата с помощта на ултразвукови - или високочестотни - звукови вълни. Тяхното устройство е първото, което успешно използва този метод. 

Оу и Хуанг представиха работата си на Международния панаир на науката и инженерството (ISEF) на Regeneron в Лос Анджелис миналата седмица, където най-добрите участници от научни панаири по света се събраха, за да споделят проектите си и да се състезават за награди на стойност 9 милиона долара.

Дуото от Тексас получи първо място в спонсорираната от Google категория „Науки за Земята и околната среда“ и също така получи наградата от 50 000 долара от „Гордън Е. Мур“ за положителни резултати за бъдещите поколения. 

Снимка: Reuters

Въпреки че ултразвуковата техника е в много ранен стадий, гимназистите се надяват, че един ден тя ще може да филтрира пластмасата от питейната вода, както и от промишлените и отпадните води, които хората изхвърлят в околната среда. 

„Това е първата година, в която правим това“, каза Хуанг пред Business Insider зад кулисите, след като получиха наградата си. „Ако успеем да го усъвършенстваме - може би да използваме по-професионално оборудване, може би да отидем в лаборатория, вместо да тестваме от дома си - бихме могли наистина да подобрим нашето устройство и да го подготвим за мащабно производство.“

Макар да не е ясно как микропластмасата влияе на човешкото здраве, много често срещани химикали в пластмасата са свързани с повишен риск от рак, проблеми с плодовитостта и развитието и хормонални смущения. А ние все още сме далеч от това да се отървем от микропластмасата. 

Снимка: iStock

Миналата есен, докато обмислят идеи за своя проект на ISEF, Оу и Хуанг посещават пречиствателна станция за вода. Те искали да разберат дали този тип съоръжения вече разполагат с инструменти, които могат да премахват микропластмаса от отпадъчните води.

Откриват, че отговорът е „не“. Агенцията за опазване на околната среда не регулира микропластмасите, казали служителите на Хуанг и Оу, така че те не ги отстраняват от отпадъчните води.

„От този момент нататък знаехме, че трябва да се съсредоточим върху този проблем“, казва Хуанг. Дори ако EPA започне да регулира тези вредни пластмасови частици от утре, съществуващите методи за отстраняване имат проблеми, казва още Хуанг.

Едно от решенията е да се използват химически коагуланти, като например алуминиев хидроксид, които, добавени към водата, събират микропластмасите на по-големи и по-лесно филтрируеми парчета. Химическите коагуланти обаче могат да замърсят околната среда и да нарушат PH на пречистената вода. Освен това те са скъпи.

Съществуват и някои физически филтри, но те лесно се запушват. А биологичните решения, като например използването на ензими за разграждане на пластмасите, не са достатъчно ефективни, за да се справят с този проблем в голям мащаб.

„Искахме да намерим решение на този проблем, защото сегашните решения не са наистина ефективни“, казва Хуанг.

Така че Оу и Хуанг - които са приятели от началното училище и са се свързали с общия си интерес към околната среда - се заемат да изобретят свое собствено екологично, евтино и ефикасно решение.

Как работи?

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии