САЩ забраняват продажбата на руската антивирусна програма "Касперски"

Киберсигурност

Каква е причината?

 

САЩ забраняват продажбата в страната на антивирусните компютърни програми, създадени от мултинационалната компания "Касперски лаб" (Kaspersky Lab), която е основана в Русия, предаде ДПА, цитирани от БТА. 

В съобщение на американското министерство на търговията се посочва, че Kaspersky Lab създава риск за националната сигурност на САЩ заради "агресивните практики на руското правителство в сферата на киберсигурността" и поради неговите възможности да влияе на дейността на софтуерната компания и да я ръководи.

Kaspersky Lab няма да има право да продава софтуер в САЩ или да предлага актуализации на своите компютърни програми, които вече се използват от клиенти на компанията. Те ще трябва да намерят "алтернативни" решения, за да осигурят своята киберзащита, посочва министерството на търговията във Вашингтон.  

Продажбата на софтуера на Kaspersky Lab в САЩ ще бъде забранена от 20 юли. Компанията ще има право да предлага актуализации на компютърни програми до 29 септември. 

В САЩ от 2017 г. е в сила забрана за инсталиране на държавни компютърни системи на програмни продукти, създадени от руската компания. 

Снимка: iStock

В Германия Федералната служба за информационна сигурност (BSI) предупреждава, че използването на софтуер, създаден от руската компания, представлява риск, припомня ДПА.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст