1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Няколко украински държавни организации съобщават за кибератаки

Няколко украински държавни организации съобщават за кибератаки

Източник, близък до украинското правителство, заяви, че има и други "жертви", главно във финансовия и банковия сектор, но правителствената политика е да се разкриват само тези, чиито услуги са спрени

Няколко големи украински държавни организации съобщиха за кибератаки срещу системите си - последната вълна, за която източник, близък до правителството, обвини руското разузнаване, предава Reuters.

Украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" съобщи, че един от центровете за данни е бил засегнат от "широкомащабна кибератака". 

"В момента нашите уебсайтове и център за обслужване на клиенти не работят", заяви тя в приложението за съобщения Telegram.

Украинската национална пощенска служба "Укрпоща" съобщи за "значителна техническа повреда" в ИТ системите си.

"Снощи имаше атака срещу информационната инфраструктура на нашите партньори", заяви ръководителят на Ukrposhta Игор Смелянски в Telegram. 

Компанията съобщи, че нейните специалисти работят по отстраняването на проблема и възстановяването на пълната работа.

Държавната агенция за транспортна безопасност "Укртрансбезпека", която поддържа системата за гранично преминаване на украинските шофьори, също съобщи за проблеми със своя център за данни.
По-късно агенция "Интерфакс Украйна" цитира CERT-UA, държавния орган, отговарящ за противодействието на кибератаки, който заяви, че неговите специалисти работят по отстраняването на проблемите.

За предполагаеми кибератаки съобщават също конгресен център и системата за продажба на билети на украинските държавни железници

Източник, близък до украинското правителство, заяви, че има и други "жертви", главно във финансовия и банковия сектор, но правителствената политика е да се разкриват само тези, чиито услуги са спрени.
Източникът заяви, че отговорните лица все още не са идентифицирани, но че атаките не са "много лоши" в сравнение с голямата атака и прекъсването на работата на най-големия украински мобилен оператор "Киевстар" миналия месец.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии