1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Изтече информация за генетична банка за проверка на родословие, използвана и от българи

Киберсигурност

Хакерите са получили достъп до генетична информация на 6,9 млн. души, които са си правили от популярните тестове за потекло

 

Великобритания и Канада ще разследват компанията за генетични тестове 23andMe за нарушение на сигурността на данните през октомври 2023 г.

Хакери са получили достъп до генетична информация на 6,9 милиона души, която в някои случаи включва родословни дървета, години на раждане и географски местоположения, казва BBC.

Едно от нещата, които съвместната работна група ще разследва, е дали са били въведени адекватни предпазни мерки за защита на тези данни.

Откраднатите през октомври данни не включват ДНК записи.

Компанията 23andMe е гигант в разрастващата се индустрия за проследяване на предци и родословни линии, предлагащ генетични тестове от ДНК с подробна разбивка на произхода. Комплект за такъв тест на същата компания може да се поръча и в България.

Наша проверка показва, че цената на тези тестове в България започва от 216,81 лв. до 417 лв. в зависимост какво точно от потеклото си искате да знаете. Пробата се взима в домашни условия и се изпраща обратно във Великобритания за тест.

Самата компания не е била хакната, а по-скоро престъпниците са влезли в около 14 000 индивидуални акаунта, или 0,1% от клиентите, като са използвали данни за имейл и парола, разкрити преди това при други хакове.

Престъпниците са изтеглили не само данните от тези акаунти, но и личната информация на всички други потребители, към които са имали връзки в родословните дървета на уебсайта.

По това време 23andMe каза, че е информирал засегнатите клиенти и ги е накарал да променят паролите и да актуализират защитата на акаунта.

Според Службата на комисаря по информацията на Великобритания, данните, съхранявани от 23andMe, „могат да разкрият информация за дадено лице и членове на семейството му, включително за тяхното здраве, етническа принадлежност и биологични връзки“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерии