1 USD
1.91842 BGN
Петрол
98.3 $/барел
Bitcoin
$24,122.5
Последвайте ни
1 USD
1.91842 BGN
Петрол
98.3 $/барел
Bitcoin
$24,122.5

Румен Овчаров: ГЕРБ забърка кашата с "Южен поток" и ще поеме негативите

БГ Бизнес
 

Бившият енергиен министър предупреди, че транзитът към Турция може да спре

Има нещо справедливо в тази работа – този, който забърка кашата с „Южен поток” (Бойко Борисов), който направи проекта неузнаваем от техническа и икономическа гледна точка, ще трябва да поеме негативите от неговото прекратяване. Този коментар направи бившият енергиен министър Румен Овчаров по повод решението на Владимир Путин да спре работата по газопровода.

В студиото на „Лице в лице”, ексминистърът заяви, че България се е показала като държава, която не защитава националния си интерес. Той смята, че решението за газопровода е окончателно. С мотива, че няма нужния капацитет, бившият шеф на МИЕТ не коментира дали всъщност Москва не се отказа от проекта заради обезценяването на рублата.

Правителството на ГЕРБ ще остане в историята с това, че провали 4 стратегически важни енергийни проекта – Бургас-Александропулис, АЕЦ Белене, „Набуко” и „Южен поток”, подчерта Овчаров, като направи паралел с правителството на Иван Костов, което било запомнено с неудачите около приватизацията.

По думите му именно по време на първия кабинет на Бойко Борисов, „Южен поток” е утроил цената си и е станало неясно какво ще минава по тръбата, какви ще са транзитните такси и кога ще се изплати. В същото време, в проекта са били вкарани няколко приятелски за тогавашната власт фирми.

След това, по времето на Пламен Орешарски, към тях се присъединила една, която пък била близка до „политико-експертното правителство” (Овчаров категорично отказа да говори с имена), а парите за разпределяне станали 2 млрд. евро след като общата цена стигнала 4 млрд. Бившият енергетик №1 призна, че ЕК е предявила „абсолютно логична претенция” за непрозрачността на търговете.

Бившият енергиен министър каза още, че страната ни е обявила отказа си от „Южен поток” часове след идването на трима американски сенатори у нас, а само няколко месеца по-рано „премиерът и неговия министър ходиха да заваряват тръби насред нищото”, за да заблудят обществото, че се работи по проекта.

„Стойнев и Орешарски разглеждаха проекта като чисто финансов, като проект, при който едни пари трябва да се разпределят между едни фирми”, посочи Румен Овчаров. Според него проектът е политически и е трябвало България привлече на своя страна Италия, Унгария и Австрия срещу двойните стандарти, които ЕК прилага, когато позволява на „Северен поток” и ТАП да нарушават разпоредбите й.

Овчаров предупреди, че новият договор на Русия с Турция може да означава спиране на газовия транзит към южната ни съседка, макар по договор страната ни да трябва да получава транзитни такси даже и инфраструктурата на нейна територия да не се използва.

Бившият министър посочи още, че до Турция трябва да се положат само 300 километра тръби под водата, докато до българския бряг са 900 км., а именно това е най-скъпата част от газопроводите и така заобикалянето на България всъщност може да се окаже по-евтино.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Нова бионична ръка се актуализира с различни жестове без да има нужда от настройка

Coldplay
+6

Галерии