1 USD
1.87664 BGN
Петрол
113.838 $/барел
Bitcoin
$30,381.5
Последвайте ни
1 USD
1.87664 BGN
Петрол
113.838 $/барел
Bitcoin
$30,381.5

Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда

БГ Бизнес

Без изрично разписани документи страната може да бъде санкционирана

Работата по „Южен поток” не е спряла за правителството, стана ясно от решенията, публикувани днес от Министерски съвет. На заседанието си министрите приеха методика за оценяване размера на обезщетението от правото на ползване на част от морски плаж и оценка на правото на строеж върху морското дъно по изграждането на морски газопровод „Южен поток”.

В решението изрично е посочено, че „към днешна дата България не е официално уведомена за прекратяването на проекта”. От МС отбелязват, че по тази причина българската държава е длъжна да изпълнява своите задължения съгласно българското законодателство.

На министъра на регионалното развитие и благоустройството са законово вменени редица задължения – да разглежда и одобрява подробни устройствени планове, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж.

„Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България”, отбелязва правителството.

Със заповед на регионалния министър е одобрен Подробен устройствен план – парцеларен план за обект „Морски газопровод „Южен поток - Български сектор”. Той обхваща част от общата дължина на линейната инфраструктура на сушата, представляващ морски плаж „Паша дере 1”, част от крайбрежната плажна ивица и за морската част на линейната инфраструктура, включваща трасето на газопровода в териториалните води на България до границата с Изключителната икономическа зона в Черно море.

Преди одобряване на инвестиционните проекти и издаване на съответните разрешения за строеж е необходимо да бъдат уредени вещноправните отношения между държавата, от една страна, и дружеството, което ще изгражда обекта, от друга страна. Следващите стъпки в изпълнение на задълженията на България ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерския съвет.

В началото на декември 2014 г. руският президент Владимир Путин заяви, че Москва спира реализацията на газопровода „Южен поток”, който трябваше да доставя синьо гориво по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до Австрия. България обаче все още не е получила официално уведомление от „Газпром” за прекратяване на дейността по проекта.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян
  • Премиерът ще иска ЕК да размрази проекта „Набуко”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии