"Знаехме, че светът няма да е същият" - прословутата реч на Опенхаймер (ВИДЕО)

Блясък

Над 400 000 лева са приходите от филма у нас само за първите два дни

"Опенхаймер" е вторият най-гледан филм у нас в момента след "Барби". Лентата е създадена по биографичната книга за "американският Прометей" отпреди 18 години. Филмът, в който Килиън Мърфи показва не само актьорския си потенциал, но и почти визуално срастване с главния герой, е гледан от 30 019 зрители и има 403 925 лева приходи само за миналия уикенд.

Опенхаймер е тереотетичен физик, често наричан „бащата на атомната бомба“ заради работата си като директор на лабораторията Лос Аламос в Ню Мексико по проекта "Манхатън". Проектът е успешен и на 16 юли 1945 г. Опенхаймер и други участници в него наблюдават първата ядрена експлозия.

По-късно върху Япония са хвърлени две атомни бомби, които убиват стотици хиляди граждани. Други участници в проекта оправдават участието си в него с факта, че това ужасяващо събитие слага край и на Втората световна.

"Атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки слагат край на Втората световна война. В това няма никакво съмнение", казва години по-късно генерал-лейтенант Лесли Р. Гроувс, бивш директор на проекта "Манхатън", който се играе от Мат Деймън във филма. "Въпреки че донесоха смърт и разрушения в ужасяващи мащаби, те предотвратиха още по-големи загуби - американски, английски и японски."

Опенхаймер, който носи по-голяма отговорност от повечето участници в проекта, е наясно с тежестта на това решение. В едно известно интервю за документален филм, озаглавен "Решението за пускане на бомбата", той казва, че докато е наблюдавал експлозията, си е припомнил откъс от Бхагавадгита".

"Знаехме, че светът няма да е същият. Няколко души се засмяха. Други плакаха. Повечето мълчаха", казва Опенхаймер. "Спомних си стих от хиндуисткото писание "Бхагавадгита". Вишну се опитва да убеди принца, че трябва да изпълни дълга си, и за да го впечатли, приема многоръката си форма и казва: "Сега аз съм станал Смъртта, унищожителят на световете". Предполагам, че всички сме си го мислили по един или друг начин".

След разрушаването на Хирошима и Нагасаки Опенхаймер изпитва огромна вина за създаването на ядрените оръжия - по-късно той казва на президента Труман: "Чувствам, че имам кръв по ръцете си".

"Ако атомните бомби бъдат добавени като нови оръжия към арсеналите на воюващия свят или към арсеналите на нациите, които се готвят за война, тогава ще дойде време, когато човечеството ще прокълне имената на Лос Аламос и Хирошима", казва той през 1945 г. "Хората на този свят трябва да се обединят – в противен случай ще загинат. Тази война, която е опустошила толкова голяма част от земята, е написала тези думи. Атомната бомба ги е изписала, за да ги разберат всички хора."

Само няколко години след войната той се противопоставя на плана на правителството на САЩ да разшири ядрения си арсенал с по-мощни водородни бомби. Но вече е твърде късно.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст