1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Тя дойде, тя видя, тя победи: 5 жени предприемачи, които промениха света

Блясък

Тези успешни жени заслужават да бъдат празнувани на 8 март и всеки един ден от годината

Обръщаме поглед назад в историята, за да надникнем в животите на жените предприемачи, които промениха света завинаги. От играчи на фондовата борса до дизайнери, от готвачи до компютърни специалисти, тези успешни жени заслужават да бъдат празнувани на 8 март и всеки един ден от годината.  

  1.  Жената, която засади индиго: Елиза Лукас Пинкни (1722-1793)

Благодаря на тази жена за: сините дънки

Когато повечето момичета на нейната възраст се подготвят за брак, 16-годишната Елиза Пинкни вече управлява три плантации в Южна Каролина. Решена да намали дълга на семейството си, тя се опитва да отглежда джинджифил, люцерна и други експериментални култури, но постига много малък успех. След това, през 1739 г., прави огромен бум да засади реколта с растението индиго и след това и първия завод за индиго в Северна Америка, в който се боядисват текстили.

С помощта на връзките на баща си Пинкни се научава как успешно да расте, да култивира и продава индиго. До 1775 г. Южна Каролина изнася индиго с днешна стойност от над 30 млн. долара.

Снимка: walkandtalkchs

  1. Жената, която създаде малката черна рокля: Коко Шанел (1883-1971)

Благодаря на тази жена за: дамската чанта

Нейното име се превърна в марка за качество в модната индустрия. Коко Шанел е един от най -емблематичните модни дизайнери на всички времена, но коя е Коко преди Шанел?

Снимка: Getty Image

Ранните ѝ години са всичко друго, но не и бляскави. Родена като Габриел Шанел, тя е отгледана от монахини в католическо сиропиталище във Франция, където за първи път се научава как да шие. Тя преследва кариера на шивачка в цялата си младост, но също така се радва на кратък период като певица и по това време поучава известния си прякор „Коко“.

Снимка: Getty Image

През 1910 г. тя отваря първото си шивашко ателие, а през 1913 г. първият си бутик. Отличителни за стила ѝ са проектите, вдъхновени от мъжко облекло. Тя променя начина, по който жените се обличат завинаги. За да премахне портмонета, които дамите държат в ръка, тя измисля чантата, която се носи на рамото.  Тя популяризира женските панталони, но и все по-удобната „малка черна рокля“ и аксесоари като бижута, парфюми и костюми. Жените навсякъде се влюбват в елегантния, но прост стил на Шанел, изхвърляйки корсетите си, за да ги заменят с по -удобен и практичен гардероб.

Снимка: btvnovinite.bg

  1. Жената, която написа код ... за ракети: Ани Исли (1933-2011)

Благодаря на тази жена за: хибридните коли

Исли никога не е планирал да стане ракетен учен. През 1955 г., тя попада на статия във вестник за жени, които са работили като „човешки компютри“ в НАСА. Тя кандидатства и  прекарва следващите 34 години от живота си, допринасяйки за аерокосмическата индустрия.

След дипломирането си, Исли е наета като един от четиримата служители от афроамерикански произход и започва кариерата си, правейки изчисления. Когато „човешките компютри“ в крайна сметка са заменени от машини, тя научава шепа езици за програмиране и работи като компютърен програмист за проекта на ракетата „Кентавър“ на НАСА, който поставя технологичния старт за създаване на космическата совалка. Нейната работа също проправи пътя за развитието на съвременните хибридни автомобили. През 70 -те години тя най-накрая печели математическата си степен от щата Кливланд. Твърдо вярваща в образованието, участва в програми за обучение в училище, за да насърчи момичетата от малцинства да продължат кариера в технологиите.

Снимка: bg.wikipedia.org

 

  1. Жената, която продава кремове: Есте Лаудер (1908-2004)

Благодаря на тази жена за: за грима и тестерите в магазина

Родена в семейство на емигранти, Есте започва да работи в лабораторията за грижа за кожата на чичо си още като дете. През 1933 г. тя продължава да усъвършенства кремовете на чичо си и започва да дава безплатни демонстрации в салони, хотели и на улицата.

Лаудер официално създава своята компания през 1946 г. Като пионер в промоциите и раздаването на мостри, голяма част от успеха ѝ идва по метода „от уста на уста“. Нейните продукти започват да се продават във висококачествени универсални магазини и тя разширява марката си с международен успех.

Лаудер е известна с метода си „Guerilla Sales“. Когато мениджърът в магазина на Galeries Lafayette в Париж отказва да купи продуктите ѝ, тя „случайно“ разлива своя известен аромат „Младежка роса“ по време на демонстрация. Ароматът бързо предизвика интереса на клиентите, което кара мениджъра да ѝ предложи договор.

  1. Жената, която готви китайска храна: Джойс Чен (1917-1994)

Благодаря на тази жена за: уок тигана и китайската кухня в западния свят

В историята тя е описана като китайската Джулия Чайлд, но може би Джулия Чайлд трябва да бъде описана като американската Джойс Чен.

От ранна възраст Чен се научава да готви китайска храна, докато гледа готвача на семейството си в кухнята. По време на китайската комунистическа революция тя и нейното семейство имигрират в Масачузетс.

През 1958 г. открива първия си ресторант, в който сервира китайски и американски ястия в стил бюфет, за да насърчи клиентите да изпробват нови неща. За да преодолее езиковата пропаст, тя създава меню с английски и китайски преводи и номерирани елементи, които улесняват поръчката, което се ползва и до днес като техника в китайските ресторанти в западния свят.

Тя е поканена да участва в готварско шоу на PBS, където популяризира китайско-американски ястия като „Peking Duck“, „Scallion Pancake“ и „гореща и кисела супа“. В крайна сметка успява да полуляризира марката си съдове за готвене в магазините, която включват нейния патентован уок тиган.

Снимка: bg.wikipedia.org

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии