1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Шакира плати глоба от 7,5 млн. евро по дело за данъчни измами

Шакира плати глоба от 7,5 млн. евро по дело за данъчни измами

Пред съда в Барселона тя беше изправена пред обвинения в данъчни измами за 14,5 млн. евро

Колумбийската попзвезда Шакира е постигнала споразумение с испанските прокурори за уреждане на дело за данъчни измами, тъкмо когато е трябвало да започне съдебният процес срещу нея, съобщава BBC. 

 Певицата е платила глоба в размер на 7,5 млн. евро (6,5 млн. паунда) - прокурорите искаха да я вкарат в затвора за осем години и да й наложат глоба в размер на 23,8 млн. евро (20,8 млн. паунда), ако бъде призната за виновна.

Пред съда в Барселона тя беше изправена пред обвинения в данъчни измами за 14,5 млн. евро (12,7 млн. паунда).

Шакира, която многократно е отричала каквито и да било нарушения, заяви, че се е споразумяла "с оглед на най-добрия интерес на децата ми".

Спор за местожителство

В центъра на спора е статутът на пребиваване на Шакира между 2012 и 2014 г., когато прокурорите твърдят, че тя е живяла в Испания, но е посочила официалното си местожителство другаде. 

Според испанското законодателство хората, които прекарват повече от шест месеца в страната, се считат за нейни жители за данъчни цели. Но Шакира твърди, че Испания не е била мястото, където е живяла по това време.

През юли прокурорите издадоха документ, в който се твърди, че през 2012 г. тя е купила къща в Барселона, която се е превърнала в семеен дом за нея и тогавашния ѝ партньор, футболиста на Барселона Жерар Пике.

Адвокатите ѝ заявиха, че до 2014 г. повечето ѝ доходи са идвали от международни турнета и тя е прекарвала дълги периоди от време извън Испания. 

През 2015 г. Шакира декларира, че Испания е нейното местожителство за данъчни цели. Тя заяви, че е платила данъци в размер на 17,2 млн. евро (15 млн. паунда) и няма неизплатени дългове.

В отделно дело през 2019 г. Пике беше глобен с 2,1 млн. евро (1,8 млн. паунда) от испанския национален съд за укриване на данъци в периода 2008-2010 г. В началото на юни двойката обяви, че се е разделила след 11 години. Те имат двама  сина, на седем и девет години.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии