1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Къща за 1 евро в Италия: Какво трябва да знаят българите, които кандидатстват за такава

Къща за 1 евро в Италия: Какво трябва да знаят българите, които кандидатстват за такава

Българка посочва всички фактори, на които трябва да обърнете внимание при кандидатстването

Тъй като цените на имотите в България са недостижими за много купувачи, много хора започнаха да се оглеждат за изгодни оферти в чужбина. Идеята да си купиш италианска къща за 1 евро е опияняваща.

Няколко малки италиански града попаднаха в заглавията на вестниците с информацията, че продават празни къщи за 1 евро през последните няколко години.

Защо Италия продава къщи за 1 евро?

Тъй като младите италианци все повече мигрират към космополитните градове, където имат възможност да упражняват по-иновативни професии, пред това да останат в провинцията, много от най-красивите отдалечени села в Италия изчезват заради малкото, застаряващо население, което започва да си изчезва.

Попаднахме на профил в TikTok на българката Миглена Алексиева, която също кандидатства по програмата за къщи за 1 евро в Сицилия и показва как всъщност изглеждат тези къщи и кои са уловките.

По нейни думи всеки, който иска такава къща трябва да има предвид 5 основни фактора:

“Това, че правителството ти подарява къща, защото за 1 евро това е подарък, не означава, че ще вкараш още 5 хиляди евро и ще имаш мечтаната къща в Сицилия, защото ти предстоят много ремонти“, казва в свое видео в TikTok Миглена Алексиева.

Второто нещо, което трябва да предвидите е, че имате депозит/гаранция към общината от 2 до 5 хил. евро в зависимост на местоположението на града, който ще запазят, ако ти не спазиш условията на договора, който подписваш.

Следващата важна част е представяне на проекти за реставрация и ремонти на дадената къща от архитекти до 6 месеца. Всичко това трябва да е заверено от италиански архитект.

Снимка: 1 Euro House

Следващото много важно нещо е, че след като направиш ремонта ще бъде проведен одит от общината, която трябва да одобри ремонта по проекта, който вече са одобрили.

Каква е уловката?

Вие не купувате лъскава нова вила - къщите, избрани за схемата, често са порутени и изискват големи структурни подобрения. Въпреки това, цената на ремонта все още е сравнително ниска в сравнение с други страни - от порядъка на 20 000-50 000 евро в зависимост от размера на имота.

Юридическите такси за закупуване на къща в чужбина могат да добавят до 3000 евро в допълнение към това, а някои общини изискват и „гаранционна такса“ (от 1000 до 10 000 евро в зависимост от града и цената на проекта за обновяване), за да докажат вие се ангажирате да подобрите имота.

Положително е, че Италия предоставя освобождаване от данък „супербонус“ за купувачите, което покрива 110% от разходите за сградата.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии