Приятелството между Бил Гейтс и Уорън Бъфет може да е към своя край?

Нарастващото напрежение между двамата милиардери разбуни света на филантропията

 

През лятото на 1991 г. Мери Гейтс, майката на милиардера и основател на Microsoft Бил Гейтс, убеждава своя 35-годишен син работохолик да прекара „Деня на независимостта“ в Hood Canal, живописно място на открито на около два часа път от Сиатъл, което отдавна семейното използва за бягство извън града.

Снимка: EPA

Оракулът от Омаха, Уорън Бъфет е сред гостите, разказва New York Times. Първоначално Гейтс казва, че не иска да се среща с "борсов брокер".

Но двамата мъже веднага намират път един към друг. Настанявайки се на шарен диван, Бъфет, облечен в червена поло тениска и тъмен панталон, с левия си крак, подпрян на масичката за кафе, и Гейтс в тенис екип – шорти и бяла риза, бели чорапи, стигащи до средата на прасеца и разрошена коса – говорят 11 часа без прекъсване.

Гейтс е изненадан от проницателните въпроси на Бъфет, насочени към софтуерния бизнес.

 

Оттогава двамата са близки приятели. Веднъж, разказвайки историята на тяхната среща на студенти от Университета на Небраска-Линкълн, Гейтс нарича отношенията им "невероятно приятелство", а Бъфет го иронизира: „Редно е да слушаш майка си.“

Снимка: Getty Images / EPA
Колкото еднакви, толкова и различни 

Тяхното приятелство е необичайно. Бъфет е по-освободен и общителен и никога не пропуска възможността да се пошегува. Обича да говори с афоризми. Обича да разбива сложните принципи на инвестиране на прости „хапки“, които всеки може да разбере. Когато се среща с нови хора, Бъфет е искрено любопитен за техния произход. Задава им въпроси и изслушва внимателно отговорите със свъсени вежди.

Гейтс, който е 25 години по-млад от Бъфет, има далеч по-различен образ в обществото. Почти всеки, който общува с него – независимо дали в офиса или по време на интервюта – казва, че той може да бъде очарователен, но опознавателните разговори не са неговата силна страна. Той не се интересува веднага от човека пред себе си, но ако му зададете въпрос, той може да прояви интерес. Учтивостта му леко се губи.

Снимка: Getty Images
Любов към бизнеса 

През следващите няколко десетилетия двамата милиардери изграждат връзка, основана на взаимната любов към бизнеса, решаването на проблеми и филантропията. Не е необичайно да ги виждаме да играят голф заедно на годишната конференция в Sun Valley, събиране на светила от света на технологиите, медиите и бизнеса, неофициално наричано „летен лагер за милиардери“. Няколко пъти в годината, Гейтс лети до Омаха с частния си самолет, за да прекара няколко часа с приятеля си, който понякога кара до летището, за да го вземе.

През 2004 г. Гейтс се присъединява към борда на директорите на Гигантският конгломерат на Бъфет, Berkshire Hathaway, което Бъфет описа като "акт на приятелство". За да направи това, той трябваше да се оттегли от борда на Icos, биотехнологичната компания, която разработи Cialis и единствената компания, различна от Microsoft, в чийто борд беше той. Тогава Гейтс се оттегли като главен изпълнителен директор на Microsoft, въпреки че остана председател на компанията. (През март 2020 г. Бил Гейтс каза, че ще се оттегли от бордовете на компании, както на Berkshire, така и на Microsoft, за да се съсредоточи повече върху филантропията.)

Понякога двамата играят пинг-понг или се возят с количка за голф. Докато присъстващите се тълпят за селфита с Бъфет, Гейтс често можеше да бъде видян да стои отстрани, пъхнал ръце под мишниците си, щастлив да остави прожекторите да осветят приятеля му.

Но веселите снимки маскират по-сложна история на приятелството им, която през последните години показа признаци на пукнатини. Дори когато връзката им процъфтява, остават някои поразителни различия, най-вече в начина, по който демонстрират атрибутите на огромното си богатство.

 

Два типа милиардери

В допълнение към скромния си дом в Омаха, Бъфет притежава само един ваканционен имот в Лагуна Бийч, Калифорния, който купи за 175 000 долара в началото на 70-те години на миналия век и след това го продава. Той има 6,25% във Falcon 2000, управляван от NetJets (компания от Berkshire).

За разлика от това, Гейтс води по-традиционен начин на живот на милиардер, с множество домове, самолети, скъпи произведения на изкуството и голям персонал. Сред притежанията му са също маслена картина на Уинслоу Хоумър, която той купи за 30 милиона долара. Любител е на бързите коли, като се е отдал на луксозни колела през годините, включително няколко с марката Porsche.

И с напредването на годините някои аспекти на поведението му, включително управлението на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, разстройват Бъфет. Повече от десетилетие Бъфет – известен с любовта си към стройните и ефективни операции без бюрокрация – е притеснен от това, което той смята за раздути и завишени оперативни разходи на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, организацията, създадена през 2000 г. от Гейтс и бившата му съпруга, която сега е известна като "Фондация Гейтс".

Снимка: Getty Images
През 2023 г. г. Бъфет, чиито дарения за фондацията засилваха филантропията му в продължение на десетилетия, реши, че след смъртта му остатъкът от състоянието му - на стойност над 100 милиарда долара - няма да продължи да отива в организацията.

Това се оказа знак за влошените им отношения.

Бъфет се надяваше да остави богатството си на първата си съпруга Сюзън, активистка за правата на жените да правят аборт, която управляваше фондацията им, за да го раздаде, очаквайки, че тя ще го надживее. Но когато г-жа Бъфет, която е диагностицирана с рак, почина внезапно от инсулт през юли 2004 г. на 72-годишна възраст, Уорън Бъфет, е принуден да преразгледа филантропските си планове.

Фондацията, управлявана от починалата му съпруга - наречена „Фондация Бъфет“, преди да бъде преименува на „Фондация Сюзън Томпсън Бъфет“ в нейна чест - е по-голяма, но не е готова да се справи с милиардите долари, които излизат от сметката на един от най-богатите хора в света. 

В същото време Гейтс обръща повече внимание на формата и структурата на филантропията си, след като напусна работата си като главен изпълнителен директор на Microsoft през 2000 г. Бъфет наблюдава как приятелят му изгражда организация, която вече е започнала да прекроява глобалната филантропия.

Идеята милиардерите да дарят половината си богатство за филантропия

Бъфет и Гейтс допълнително затвърди тяхното филантропско партньорство обявиха кампанията Giving Pledge през 2010 г., предназначена да насърчи други милиардери да отделят поне половината от богатството си за филантропия, приживе или след смъртта си.

Между 2006 г. и 2023 г. Бъфет е дал повече от 39 милиарда долара на фондацията на Гейтс. За сравнение, Бил и Мелинда Гейтс дадоха 39 милиарда долара между 1994 г. и 2022 г., включително 22 милиарда долара за стартиране на фондацията през 2000 г. В някои години бившата двойка даде по-малко от половин милиард. През 2021 г. те обещаха 15 милиарда долара за дарението на фондацията, а на следващата година прехвърлиха тези пари, както и още 5 милиарда долара.

В шумотевицата около съобщението на Бъфет през 2006 г., важен детайл от плана му убягна на вниманието: въпреки че инвеститорът беше обещал 99% от богатството си за филантропия, неговият ангажимент към Фондация Гейтс и четирите фондации на семейство Бъфет щеше да остане в сила само докато е жив.

Бъфет, който тогава е на 75 години, каза, че ще направи отделни планове за това как да разпредели акциите, останали след смъртта му. Няколко месеца по-късно той каза на акционерите на Berkshire в годишното си писмо, че е постановил в завещанието си, че всички акции на Berkshire, които са останали в джоба му, когато той умре, ще трябва да бъдат използвани за филантропия в рамките на десетилетие след смъртта му. (През 2021 г., два месеца преди 91-ия си рожден ден, Бъфет каза, че е достигнал само средата на раздаването на всичките си акции.)

Само десетилетия по-късно по-широките последици от това доживотно обещание ще станат въпрос от значение за бъдещото финансиране на петте фондации и отговорностите на трите му деца.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Фондация Гейтс

Когато "Фондация Гейтс" стартира през 2000 г., дори Бил и Мелинда Гейтс не предполагат, че са създали организация, която може да твърди, че е спасила милиони животи, оформила е глобалната програма за обществено здравеопазване и е издигнала съоснователя на Microsoft до ниво на известност и уважение, обикновено запазено за носителите на Нобелова награда за мир.

До 2005 г., годината преди съобщението на Бъфет, фондацията вече е най-голямата филантропска организация в света от този вид.

В бележка под линия към своите комбинирани финансови отчети за 2021 г. и 2022 г., които бяха публикувани през май 2023 г., фондацията на Gates Foundation, която управлява дарението за фондацията, отбеляза за първи път, че парите на Бъфет вече няма да постъпват след смъртта му. „Тъй като този подарък е условен и се прилага само по време на живота му, получаването му не може да бъде гарантирано преди всяка годишна вноска на подаръка“, се казва в бележката. „След смъртта си наследниците на Бъфет ще ръководят разпореждането с активите му."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст