1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Наградите „Оскар“ в цифри

Вижте любопитни факти за престижната награда

Някои любопитни факти в цифри, свързани с 95-ите награди на Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ представя БТА. Ето ги и тях:

90 е възрастта на Джон Уилямс, номиниран за най-добра оригинална музика за „Семейство Фейбълман“

С последната номинация композиторът Джон Уилямс става най-възрастният човек, номиниран някога за конкурсен „Оскар“. Режисьорката Анес Варда и сценаристът Джеймс Айвъри бяха на по 89 години, когато получиха номинации през 2017 г. Номинацията на Уилямс е неговата 53-та поред – 48-а за музика и 5-а за оригинална песен, което го поставя на второ място като общ брой за всички времена след Уолт Дисни. Уилямс е печелил пет номинации, но нито една от 1994 г. насам.

42 са годините между номинациите за „Оскар“ на Джуд Хърш

Това чупи рекорда от 41 години, който дълго време се държеше от Хенри Фонда. Хърш получи първата си номинация за поддържаща роля за „Обикновени хора“ през 1981 г., а след дълга кариера, предимно в телевизията, сега получава втория си шанс в същата категория за „Семейство Фейбълман“ на 87-годишна възраст.

19 са филмите от списъка на 25-те най-добри филма на агенция „Асошиейтед прес“, които получават поне една номинация за „Оскар“

Номер 1 в списъка е „Баншите от Инишерин“, който получи девет номинации, № 2 е „Всичко навсякъде наведнъж“, получил 11. Сред неодобрените от списъка на агенцията са № 4 „Не!“ и № 5 „Жената воин“.

Снимка: oscar.go.com
13 са номинациите на Полша за най-добър международен филм в историята на наградите

С „EO“ европейската държава продължава силното си представяне в международната категория. Имаше опасност Полша да се превърне в Даян Уорън на нациите, докато „Ида“ не спечели през 2015 г. „ЕО“ също допринася за оформянето на една голяма година за магаретата в киното. Дългоухите животни също така взимат участие по различни начини в основните номинирани филми „Баншите от Инишерин“ и „Идиотският триъгълник“.

9 са номинациите за най-добър режисьор в кариерата на Стивън Спилбърг

Неговата девета номинация за „Семейство Фейбълман“ го поставя в рядка компания, но не е рекорд - той засега принадлежи на Уилям Уайлър с 12 номинации. Спилбърг е печелил „Оскар“ два пъти. Той е номиниран 12 пъти като продуцент на кандидат за най-добър филм, като печели веднъж, а тази година получава първата си номинация като сценарист в съавторството с Тони Кушнер в „Семейство Фейбълман“.

7 са актьорите с номинации, които не са бели

Особено силна година за актьорите от азиатски произход, с рекордните четири номинации: Мишел Йео, Ки Хи Куан и Хсу за „Всичко навсякъде наведнъж“ и Хонг Чау за „Китът“.

2 са номинациите в кариерата на Райън Куглър

Режисьорът на „Черната пантера: Уаканда завинаги“ се присъединява към рядка група, чиито членове са били номинирани веднъж като продуцент на най-добър филм - за „Юда и черният месия“ през 2020 г. , втори път като автор на най-добра песен от филм - за „Lift Me Up“ на Риана тази година. 

Други членове на тази група са Куинси Джоунс, Спайк Джоунз, Барбра Стрейзанд и Фран Уолш, която стана единственият човек, спечелил и в двете категории за „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ през 2004 г.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии