1 USD
1.84113 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,629.6

Кои са най-скъпите декори в киноиндустрията?

Блясък

Първенец по разходи е филм с декори за над 280 млн. долара

Производството на филми не е за хора със слаби сърца. В края на краищата, чупенето на касови рекорди не е евтино. Обикновено хората се фокусират върху специалните ефекти за милиони долари и звездите от A-списъка, но един от най-скъпите и решаващи компоненти за пускането на филм в киното е декорът. Въпреки че някои от тях може да са толкова обикновени, колкото стая, други струват буквално милиони, пише therichest.com.

"Генералът" (1926) - 0,5 милиона долара

Бъстър Кийтън, известен със своите грабежи в нями филм, не изглежда като човек, който би бил отговорен за това, което вероятно е един от най-скъпите филмови декори, правени някога. Комплектът, включващ древен влак, който експлодира върху истински мост, е струвал 42 000 долара през 1926 г., което се равнява на почти 500 000 долара в сегашна валута.

The Matrix Reloaded (2003) – 4 милиона долара

За филмова поредица, която разшири границите на това, което публиката е очаквала от дигиталните ефекти, бюджетът на близнаците Уашовски за техния блокбастър трилогия „Матрицата“ беше изненадващо скромен. Сцената на преследването на Matrix Reloaded е заснета на магистрала, построена с 1,5 милиона долара от мултимилионния бюджет на филма. Път, дълъг миля и половина, беше построен върху стара писта на бивш военен пост, допълнен с изходна рампа и 19-футови бетонни стени.

"Животът е прекрасен" (1946) – 5,5 милиона долара

Вие сте запознати с приказката за ангелите, камбанките и венчелистчетата на Зузу? А знаете ли, че този ценен празничен филм може да се похвали и с един от най-скъпите филмови декори в историята? Този огромен комплект от четири акра включва репродукция на Бедфорд Фолс, с главна улица, 75 магазина и сгради, включително функционираща банка и повече от 20 напълно израснали дъбови дървета. Определено щеше да е по-добре да е истински град, но режисьорите се нуждаеха от способността да ползват изкуствен сняго. 

"Бен-Хур" (1959) - 14 милиона долара

"Бен Хур" безспорно е шедьовър поради превъзходните си изпълнения, невероятния сценарий и новаторската операторска работа. Но може би по-удивителни от тези характеристики бяха големите му параметри. Повече от 400 килограма човешка коса бяха използвани за създаването на синтетични бради, заедно с 10 000 екстри и 100 гардеробни техници. Всички те обаче бледнеят в сравнение с 300-те декора на филма, които обхващат 148 акра и девет звукови сцени. Те бяха най-скъпите и най-големи комплекти, създавани някога, с огромни количества гипс и дърво.

"Титаник" (1997) - 30 милиона долара

Джеймс Камерън е известен с високобюджетните си филми, но дори и според собствените му преувеличени стандарти, самият размер на декорите, издигнати за неговия блокбъстър от 1997 г., е поразителен. Коригиран с инфлацията, комплектът от "Титаник" струва зашеметяващите 30 милиона долара, повечето от които отиват за производството на умален модел на обречения кораб, който се намира в резервоар от 17 милиона галона, струващ 40 милиона долара. В крайна сметка бюджетът на филма от 200 милиона долара е по-голям от цената на действителния кораб.

"Воден свят" (1995) - 75 милиона долара

"Воден свят", може би един от най-скандалните провали в историята на киното, почти разби кариерата на Кевин Костнър заедно с репутацията на режисьора Кевин Рейнолдс. Водните декори на филма бяха логистичен кошмар, карайки екипа да изгори бюджет от милиони долари за няколко месеца. Край бреговете на Хаваите огромен 1000-тонен плаващ атол причини най-много финансови щети. Този специално изграден остров имаше радиус от четвърт миля и изразходваше цялата налична стомана на Хавайските острови, което караше производителите да внасят допълнително от Калифорния. Неслучайно разходите по декора на филма надхвърлят 75 милиона долара.

Трилогията „Властелинът на пръстените“ (2001 – 2003) – 281 милиона долара

Декорите за трилогията "Властелинът на пръстените" на Питър Джаксън, може би най-амбициозната филмова поредица, снимана някога, бяха толкова скъпи, колкото можеше да се очаква. Разходите за пресъздаване на места като Hobbiton и Helm's Deep стигаха 281 милиона долара. Новозеландската армия обаче е била доброволец за 20 долара на ден. Въпреки че снимките отдавна са приключили, декорите остават туристически атракции.

Снимка: Getty Image

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии