1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Хонконг отказа да конфискува санкционираната яхта на най-богатия руснак

Хонконг отказа да конфискува санкционираната яхта на най-богатия руснак

Неговата яхта пристигна в Хонконг миналата седмица

Хонконг заяви, че няма да конфискува суперяхтата на руския олигарх, която акостира на пристанището миналата седмица и подлежи на западни санкции, съобщава BBC.

Властите в Хонконг заявиха, че ще спазят санкциите на ООН, но не и „едностранните“, наложени от „индивидуални юрисдикции“.

Яхтата на стойност 521 млн. долара принадлежи на Алексей Мордашов, приближен на президента на Русия Владимир Путин и един от най-богатите хора в страната.

Снимка: Reuters

По официална информация Мордашов не се намира на яхтата в момента. Милиардерът беше санкциониран от САЩ, Великобритания и ЕС, след като Русия обяви война на Украйна по-рано тази година.

Правителството на Хонконг заяви, че не е обвързано от тези санкции. Вече близо седмица многоетажната суперяхта "Норд" е забележителна гледка на градското пристанище "Виктория" с руския флаг, който се вее на мачтата й.

„Ние ще спазваме санкциите на ООН, това е нашата система, това е нашето върховенство на закона“, каза г-н Лий, който беше санкциониран от САЩ заради ролята си в прилагането на репресивния закон за националната сигурност на Хонконг.

Снимка: Reuters

САЩ, ЕС и Великобритания санкционираха стотици руснаци и техния бизнес. Китай обаче остава руски съюзник и досега не е осъдил решението на Москва да нахлуе в Украйна.

„Репутацията на Хонконг като финансов център зависи от спазването на международните закони и стандарти“, каза говорител на Държавния департамент на САЩ. „Възможното използване на Хонконг като сигурно убежище от лица, избягващи санкции от множество юрисдикции, допълнително поставя под въпрос прозрачността на бизнес средата.“

Не е ясно колко дълго суперяхтата ще остане във водите на Хонконг.

Говорителят на Мордашов каза пред Bloomberg News, че стоманеният магнат е в Москва. Преди войната в Украйна той беше най-богатият човек в Русия, според Forbes, със състояние от 29,1 млрд. долара, натрупано чрез неговата стоманодобивна и минна компания Severstal.

Смята се, че "Норд" е най-голямата яхта, която притежава. Яхтата с дължина 141 метра е по-голяма от футболно игрище и е описана като една от най-екстравагантните лодки в света, според Forbes.

Милиардерът вече загуби една от по-малките си лодки, 215-футовата Lady M, заради западните санкции през март, след като тя беше задържана от италианската полиция в пристанището на "Империя".

Няколко яхти на руски олигарси бяха конфискувани или им беше отказан достъп до европейски пристанища тази година под санкциите на Запада, свързани с войната в Украйна.

Това подтикна движението на такива лодки към райони по света, считани извън обсега на западните санкции - включително пристанища около Азия, Турция и Карибите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии