1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Заради стотици печалби: Власти погнаха филипинскатa лотария

Блясък
 

Властите откриват странна закономерност в избора на числа

Лотария във Филипините, при която 433 души спечелиха джакпота, предизвика изненадваща проверка, съобщава BBC.

Според местните медии това е най-големият брой хора, които някога са печелили голямата награда от лотарията едновремено. Печелившата комбинация за джакпота от 236 млн. песо (4 млн. долара) е поредица от числа, които са кратни на девет.

Сенатът на Филипините призова за разследване на "подозрителните" резултати.

Участниците в Голямата лотария избират шест числа от едно до 55. За да спечелите джакпота, всичките шест числа на играча трябва да съвпадат с изтеглените от лотарията.

В неделя Мелкиадес Роблес, генерален мениджър на Philippine Charity Sweepstakes Office (PCSO), се опита да успокои обществеността и каза, че тегленето на печелившите числа не може да бъде фалшифицирано. PCSO също подчерта, че хората във Филипините са склонни да залагат на числови последователности.

PCSO сподели снимки и видеоклипове на хора, които събират паричните си награди в офиса в град Мандалуйонг, близо до столицата Манила.

„Залагах на модел девет, модел осем, модел седем и модел шест от много години и съм благодарен, че току-що спечелих“, каза един победител.

Терънс Тао, професор по математика от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, каза пред BBC, че модел като този като печеливша поредица от числа е рядкост „за всяка една лотария“.

„Но има стотици лотарии всеки ден по света и статистически не би било изненадващо, че на всеки няколко десетилетия една от тези лотарии ще покаже необичаен модел“, каза той.

Това не е първият път, когато лотарията вижда необичаен модел или последователност от изтеглени числа.

Имаше обвинения в измама, след като 20 души  си поделиха джакпота в националната лотария на Южна Африка през декември 2020 г., когато бяха изтеглени числата пет, шест, седем, осем, девет и 10.

Организаторите казаха, че победителите са поделили по 5,7 млн. ранда (370 000 долара).

Междувременно испанска телевизионна репортерка подаде оставка на живо в ефир, след като смяташе, че е спечелила джакпота в коледната лотария на страната на стойност 4 млн. евро (3,9 млн. долара).

Наталия Ескудеро започва да крещи пред камерата и казва на колеги от обществената телевизия RTVE, че „няма да идва на работа утре“ – преди по-късно да научи, че е спечелила само 5000 долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии