1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Кои са най-търсените професии през тази година?

Кои са най-търсените професии през тази година?

Затруднения при намиране на кадрите срещат повече от половината работодатели в 22 от всички 28 области на сраната

Строител монтажник, оперативен счетоводител, козметик, фризьор и асистент на лекар по дентална медицина ще са сред най-търсените професии в София-град през следващите 12 месеца. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, цитирани от БНР. 

Както и в предходните проучвания, работодателите в почти всички области на страната срещат затруднения за намиране на готвачи, продавач-консултанти, шофьори и машинни оператори.

В списъка на най-търсените професии по области за следващата една година преобладават тези, обслужващи преработващата промишленост – шивачи, оператори на машини в текстилната промишленост, заварчици, машинни техници. Работодателите в много области ще имат нужда и от оперативни счетоводители, касиери, строители, професии характерни за сектор хотелиерство и ресторантьорство, като сервитьор-барман, готвач, работник в заведенията за хранене.  

При допитването за специалистите с висше образование или професии, изискващи правоспособност, най-много професии са заявили работодателите в големите промишлени области. 

Затруднения при намиране на кадрите, посочени, че ще са им нужни следващите 12 месеца, срещат повече от половината работодатели в 22 от всички 28 области на сраната. Най-тежко е положението в област Враца, където 87% от работодателите съобщават за затруднения, като най-често споменаваното е липса на достатъчна квалификация и образование на кандидатите. 

Работодатели от 18 области посочват на първо място именно тази причина за затруднение при намирането на персонал. Работодателите от област Габрово, Шумен, Перник и Видин посочват на първо място липсата на мотивация за работа у кандидатите като главна причина за трудния подбор, а тези от област Благоевград, Кърджали, Сливен, Силистра и Русе - липсата на кадри като цяло.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии