1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Застрахователи: Грози ни драстично поскъпване на „Гражданската отговорност“

Причината е промяна в Кодекса за застраховане, предложена от Министерството на финансите

Драстично ще поскъпне застраховката „Гражданска отговорност“, ако се приеме предложение на Министерството на финансите за промяна в Кодекса за застраховането, касаеща „Зелената карта“, това стана ясно по време на пресконференция на представители на застрахователния бранш.

Според промените, които се предлагат, българските застрахователи ще трябва да изплащат безусловно пари при настъпване на ПТП на български гражданин в чужбина. Тоест дружествата ще са длъжни да направят плащания без да се запознаят със съответните документи около произшествието.

„Това ще доведе до сериозно увеличаване на застрахователните измами, което пък ще източна застрахователните дружества. Като краен ефект, застрахователите ще са длъжни да вдигнат драстично „Гражданската отговорност“, за да могат да поемат извънредните разходи“, обясни Стефан Софиянски, главен секретар на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Трудно е да се каже, ако това предложение бъде прието, колко точно ще се вдигне застраховката за пътуване в чужбина, но има опасност цената да бъде вдигната многократно спрямо сегашните 250 лева, обяви Владислав Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

По думите на Стефан Софиянски, такава практика няма в нито една европейска държава. "Ние имаме вътрешни правила, които гласят, че задължително дружеството трябва да се запознае с документите около ПТП-то и да прецени дали има данни за измама, съответно, ако има такива, да откаже плащането. Правителството сега иска да ни лиши от правата ни и да ни накара да плащаме безусловно. По тази начин българското бюро ще бъде поставено в неравностойно положение", добави той.

Министерството на финансите оправдава предложението си за промяната в кодекса, с това, че то е част от изискванията за присъединяване към еврозоната, но такова изискване няма нито за нашата страна, нито е имало за друга държава. Причината е, че една такава промяна ще доведе до сериозни сътресения на финансовия и застрахователен сектор на страната, а ангажиментите ни пред ЕС са за стабилност, обясниха от застрахователния бранш.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии