1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Защо не бива да се притесняваме от поскъпване на храните след приемането на еврото?

Защо не бива да се притесняваме от поскъпване на храните след приемането на еврото?

Експерт очаква проблеми с местните плодове и зеленчуци заради фискалния контрол

"Все още много българи вярват, че след като влезем в еврозоната, цените на храните ще скочат. Това няма как да стане и причината е проста. При големите търговци няма да бъде допуснато увеличаване цените на стоките. Има много ясни правила, по които ще се извършва превалутирането и закръгляването. Никой сериозен търговец не би си позволил да мръдне от тези правила", обяви пред businessnovinite.bg Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. 

Опитът на Хърватия показва още веднъж това. Единствено леко увеличение на цените може да има при услугите, но не и при храните, категоричен е той.

"Предизикателствата, пред които сме изпавени не само от модерната търговия, но и целият бизнес в страната са много. Едно от тях е конституционалната рамка, честа смяна в законови и подзаконови нормативни актове, които създават значителен стрес и сериозни разходи за бизнеса. Често тези регламенти идват от Брюксел, но засягат голяма част от бизнеса, например регламента за пластмасовите опаковки. Всички тези промени трябва да се правят по предвидим начин, за да може бизнесът да има време да ги приложи", казва Вълканов.

Според него от друга страна, мярката за задължителното деклариране на стоки с висок фискален риск, която се предприема от държавата, трябва да се случи по механизъм, който не е толкова тежък за бизнеса. Тази мярка е важна, за да се ограничи влиянието на търговията със стоки, които са влезли незнайно как в страната и за които не се плаща ДДС, смята той.

Вълканов изрази притеснението си особено много за сектора "Плодове и зеленчуци". По мярката за стоките с висок фискален риск, ако се установи несъответствие между заявеното от производителя количество и това, което пристига при търговците, то те трябва да подадат сигнал в НАП, да изчакат проверка и едва тогава могат да се разпореждат с пристигналата стока. Това особено силно ще удари българското производство, смята той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии